ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν «πρόβα» πυρηνικής επίθεσης εναντίον μας

Ρωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν «πρόβα» πυρηνικής επίθεσης εναντίον μας
Η ετήσια άσκηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Global Thunder, έθεσε φέτος σε δοκιμασία τα βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα (Φωτογραφία αρχείου) U.S. Air Force/Senior Airman Jerreht Harris via AP

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προχώρησαν σε προσομοιώσεις πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας από δύο διαφορετικες κατεθύνσεις, με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να φθάνουν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Η κατηγορία διατυπώνεται σε περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας με αφορμή την Ουκρανία, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή ρωσική επίθεση στον νότιο γείτονά της.

Το Κρεμλίνο παγίως διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες, περιλαμβανομένων χαρτών, που καταδεικνύουν μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα -τις οποίες και διαβίβασαν τις τελευταίες ημέρες προς εταίρους τους στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Ζεσταίνει τις «πολεμικές μηχανές» ο Πούτιν «ζυγίζοντας» εισβολή στην Ουκρανία

Ρεπορτάζ CNNi: Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία για προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με όπλα την Ουκρανία, ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπως και ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα της, τα οποία, όπως είπε, έχουν πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα 30 πτήσεις κοντά στη Ρωσία, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερές από τις πτήσεις που είχαν πραγματοποιήσει πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι «αυτόν τον μήνα κατά την διάρκεια ασκήσεων Global Thunder των στρατηγικών δυνάμεων των ΗΠΑ, 10 στρατηγικά βομβαρδιστικά έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα ταυτόχρονα από την δυτική και ανατολική κατεύθυνση».

«Το ελάχιστο σημείο απόστασης από τα κρατικά μας σύνορα ήταν τα 20 χιλιόμετρα» δήλωσε ο Σοϊγκού.

Ρωσία «καλεί» Κίνα απέναντι στις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια βιτνεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογο του, Γουέι Φενγκέ, τονίζοντας ότι οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για την Κίνα.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε, επίσης, ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε συνθήκες «εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αύξησης των συγκρούσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου», επισημαίνοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία στην διάρκεια πολλών ετών είναι στρατηγικοί εταίροι».

Η Global Thunder, η οποία φέτος έθεσε σε δοκιμασία τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, είναι η ετήσια άσκηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να επιδεικνύει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ