ΚΟΣΜΟΣ

Δυστύχημα με λεωφορείο στη Βουλγαρία: Επιζών λέει ότι ο οδηγός αποκοιμήθηκε στο τιμόνι

Δυστύχημα με λεωφορείο στη Βουλγαρία: Επιζών λέει ότι ο οδηγός αποκοιμήθηκε στο τιμόνι
Ένας από τους επιζώντες μίλησε για τις τρομακτικές στιγμές που έζησε AP Photo/Boris Grdanoski

Η Βόρεια Μακεδονία θρηνεί τα δεκάδες θύματα από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Βουλγαρία, την ώρα που αναζητούνται οι ευθύνες για την φωτιά στο λεωφορείο που απανθράκωσε 46 ανθρώπους.

Τα σενάρια εξ’ αρχής ήταν δύο: είτε πρόκειται για μηχανική βλάβη είτε για ανθρώπινο λάθος. Ένας από τους επιζώντες μίλησε για τις τρομακτικές στιγμές που έζησε ενώ είπε πως θεωρεί ότι ο οδηγός αποκοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι.

«Ο οδηγός πρέπει να αποκοιμήθηκε. Το λεωφορείο έπεσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έσκασαν τα λάστιχα. Μετά τυλίχθηκε στις φλόγες. Το λεωφορείο γέμισε καπνό. Έσπασα το τζάμι και πήδηξα έξω μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και κάποιους άλλους ανθρώπους. Στο λεωφορείο ακούστηκαν πολλές κραυγές. Τότε δεν ξέρω τι έγινε, αφού έφυγα 200 μέτρα από το λεωφορείο. Ήμουν 4 μέρες με την αρραβωνιαστικιά μου διακοπές.

Το μικρότερο παιδί ήταν 4 ετών. Έβρεχε. Η μόνη αιτία του δυστυχήματος είναι μόνο η υπνηλία του οδηγού. Η αρραβωνιαστικιά μου χειρουργήθηκε, τραυματίστηκαν τα γόνατα. Υπάρχουν κατάγματα», δήλωσε ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι από το Πρέσεβο στη Σερβία, ο οποίος ταξίδευε παρέα με την αρραβωνιαστικιά του από το Κουμάνοβο, στη Βόρεια Μακεδονία.

Από το φοβερό δυστύχημα που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτη, σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας, περίπου 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σόφιας, διασώθηκαν μόνο επτά άνθρωποι που κατάφεραν να σπάσουν ένα παράθυρο και να πηδήξουν έξω. Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με την κατάστασή τους να κρίνεται σταθερή.

Όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου, με εξαίρεση δύο (έναν από τη Σερβία και έναν άλλο ο οποίος έχει βελγική υπηκοότητα) είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και επέστρεφαν στα Σκόπια από εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Μακεδονία κήρυξε από χτες, Τρίτη, τριήμερο πένθος.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώνεται στην ιστορία της Βουλγαρίας και οι περιγραφές για το τραγικό τέλος των επιβαινόντων είναι σοκαριστικές.

Για «στοιβαγμένες σορούς μέσα στο όχημα που είχαν γίνει στάχτη» μίλησε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπόικο Ράσκοφ. «Η εικόνα είναι τρομακτική, τρομακτική. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον τόπο του δυστυχήματος.

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ασαφή, αλλά το λεωφορείο φαίνεται ότι χτύπησε πάνω σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα είτε πριν είτε αφού πήρε φωτιά, ανακοίνωσαν Βούλγαροι αξιωματούχοι.

Στον αυτοκινητόδρομο, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα είχαν γίνει πρόσφατα οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Βουλγαρία είναι μέλος από το 2007.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου είχε απότομα σημεία, χωρίς διαγράμμιση στην άσφαλτο, σύμφωνα με μία ένωση πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, η οποία είχε καταγγείλει στο παρελθόν το πρόβλημα στις αρχές.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος.

Οι δύο αρχικές εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος «είναι ανθρώπινο λάθος ή μηχανική βλάβη» σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρικής υπηρεσίας ερευνών, Μπόροσλαβ Σαράφοβ.

«Ο οδηγός σκοτώθηκε και δεν υπήρχε κάποιος για να ανοίξει τις πόρτες»...

Τηλεοπτικά πλάνα εμφανίζουν το λεωφορείο να έχει καεί ολοσχερώς στη μέση του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος ήταν βρεγμένος λόγω της βροχής.

«Πρόκειται για μία τεράστια τραγωδία» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Σόφια ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Ζάεφ ανέφερε ότι μίλησε με έναν από τους επτά επιζήσαντες, ο οποίος του περιέγραψε πως οι επιβάτες κοιμούνταν και ξύπνησαν από τον θόρυβο μιας έκρηξης. Όσοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα του λεωφορείου κατάφεραν να σπάσουν ένα παράθυρο και να πηδήξουν έξω.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου ανέφερε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σωθούν μερικοί άνθρωποι. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να σωθούν. Είναι μια φοβερή τραγωδία διότι τα περισσότερα θύματα είναι νέοι: 12 παιδιά κάτω των 18 ετών και οι άλλοι 20-30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολίτες της χώρας μας, αλλά υπάρχουν και από τη Σερβία», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Βένκο Φίλιπτσε, είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και ανάμεσά τους υπάρχει και ένας 16χρονος.

«Ο οδηγός βρήκε ακαριαίο θάνατο κι επομένως δεν υπήρχε κάποιος για να ανοίξει τις πόρτες», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Στάνιμιρ Στάνεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ