ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στους «σκληρούς» Φιλελεύθερους το υπουργείο Οικονομικών - Τι προβλέπει η Συμφωνία

Γερμανία: Στους «σκληρούς» Φιλελεύθερους το υπουργείο Οικονομικών - Τι προβλέπει η Συμφωνία
Ο Κρίστιαν Λίντνερ (πρώτος από αριστερά) είναι ένας πολιτικός που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας AP Photo/Markus Schreiber

Αν και δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, η νέα γερμανική κυβέρνηση «Φανάρι» δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία τόσο εντός χώρας, όσο και συνολικά στην ΕΕ, όπως προκύπτει από την ανάθεση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών στους «σκληρούς» Φιλελεύθερους και ειδικότερα στον επικεφαλής του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ είναι ένας πολιτικός που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα πρέπει να αναμένεται ότι αυτή η οπτική γωνία θα χαρακτηρίζει τους χειρισμούς του στην Ευρωζώνη.

Όπως ενδεικτικά δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Λίντνερ, η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα τρία κόμματα συμφώνησαν να τηρείται από το 2023 ξανά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Παρ’ όλα αυτά διαβεβαίωσαν ότι είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για τις αναγκαίες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, ότι αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ και ότι ετησίως θα κατασκευάζονται 400.000 διαμερίσματα, από αυτά τα 100.000 με κρατική επιδότηση.

Το κείμενο της Συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα των τριών κομμάτων. SPD και FDP προγραμματίζουν συνέδρια για αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι Πράσινοι θα διεξαγάγουν κομματικό δημοψήφισμα. Στόχος είναι να εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος ως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Πώς μοιράστηκαν τα υπουργεία

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!» δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος Καγκελάριος.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

«Κόκκινο» για την Τουρκία άναψε το «Φανάρι» της Γερμανίας - Η αναφορά στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ