ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται η Ρωσία ανάμειξη στο «Σύνδρομο της Αβάνας» με θύματα Αμερικανούς διπλωμάτες

Αρνείται η Ρωσία ανάμειξη στο «Σύνδρομο της Αβάνας» με θύματα Αμερικανούς διπλωμάτες
Σε απάντηση δημοσιεύματος της Wall Street Journal που περιλαμβάνει δηλώσεις του αρχηγού της CIA Ουίλιαμ Μπερνς (Φωτογραφία αρχείου) Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε απάντηση δημοσιεύματος της Wall Street Journal, η Ρωσία διαμηνύει ότι δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», μία μυστηριώδη ασθένεια που έχει προσβάλει περίπου 200 Αμερικανούς διπλωμάτες, αξιωματούχους και μέλη οικογενειών τους στο εξωτερικό.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε δηλώσει στους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα ότι θα ήταν «πέρα από κάθε όριο», ξένες μυστικές υπηρεσίες να προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες και άλλες παθήσεις σε Αμερικανούς και τα μέλη των οικογενειών τους που εργάζονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ουίλιαμ Μπερνς έθιξε το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και την SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι το θέμα συζητήθηκε σε πολιτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διευθυντή της CIA ή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με τους πολιτικούς συνομιλητές του Μπερνς εδώ στην Μόσχα, ούτε θίχθηκε με τον αρχηγό του κράτους» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών του Μπερνς με τους συναδέλφους του των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορώ στην περίπτωση αυτή να πω τίποτα, πρόκειται για μη δημόσιες πληροφορίες», καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ιδιωτικές συζητήσεις.

Ο Πεσκόφ απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας σε τέτοιου είδους περιστατικά:

«Εδώ το μόνο που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι ότι απορρίπτουμε οποιουσδήποτε υπαινιγμούς, υποθέσεις ή δηλώσεις για μια υποτιθέμενη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς σε αυτά τα περιστατικά. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ