ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Πορτογαλία: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί και υποχρεωτικά τεστ και για τους εμβολιασμένους

Κορωνοϊός - Πορτογαλία: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί και υποχρεωτικά τεστ και για τους εμβολιασμένους
Σχεδόν το 87% των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού AP Photo/Armando Franca

Η Πορτογαλία, μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, επέβαλε εκ νέου περιορισμούς -που αφορούν και τους εμβολιασμένους- προκειμένου να αναχαιτίσει την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα οφείλουν να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους, ακόμη και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει εξίσου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

«Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Πέμπτη.

«Διαπιστώνουμε μία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης» επισήμανε ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας: «Έχουμε δει σημαντική αύξηση [των κρουσμάτων] στην ΕΕ και η Πορτογαλία δεν είναι ένα νησί».

Η Πορτογαλία κατέγραψε 3.773 νέα κρούσματα χθες, Τετάρτη, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ σήμερα ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε στις 3.150.

Οι θάνατοι, εντούτοις, παραμένουν πολύ χαμηλότεροι των επιπέδων που καταγράφονταν τον Ιανουάριο, όταν η χώρα έδινε τη σκληρότερη μάχη της εναντίον της Covid-19.

Σχεδόν το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, καθώς ένα νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα παλαιότερα μέτρα και ανακοίνωσε κάποια νέα, με στόχο να περιορίσει τη διασπορά εν όψει της εορταστικής περιόδου. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

«Να σώσουμε ζωές»

Μιλώντας σχετικά με τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς, ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη, εάν μεταφέρουν κάποιον που δεν έχει μαζί του αποδεικτικό ενός τεστ Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων.

Οι επιβάτες μπορούν να κάνουν ένα τεστ PCR ή rapid, 72 ώρες ή 48 ώρες αντίστοιχα πριν από την αναχώρησή τους.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, το να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο ή να δειπνήσει στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Όσοι κάθονται σε εξωτερικούς χώρους δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Επιπλέον, επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την τηλεργασία, που τώρα συστήνεται όπου είναι δυνατόν, θα καταστεί υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου (2-9 Ιανουαρίου) και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μία εβδομάδα αργότερα από τη συνήθη ημερομηνία, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών. Επιπροσθέτως, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται «να επιτρέψουν την αποφυγή των επαφών» την εβδομάδα αυτή, εξήγησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε πως η Πορτογαλία πρέπει να συνεχίσει να στοιχηματίζει στον εμβολιασμό ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις Covid-19 στο 25% του πληθυσμού της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο εμβολιασμός μας επέστρεψε να σώσουμε ζωές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ