ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη: «Η πιο σημαντική μέχρι σήμερα» - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη: «Η πιο σημαντική μέχρι σήμερα» - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ
Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία ότι η νέα μετάλλαξη είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. AP Photo/Frank Augstein

Ανησυχία προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στην αφρικανική Μποτσουάνα καθώς και σε ταξιδιώτες στο Χονγκ Κονγκ καθώς πιστεύεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, με βασικό θέμα την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, να διακριβωθεί πόσες μεταλλάξεις φέρει αυτή η νέα παραλλαγή, πόσο μεταδοτικές είναι αυτές και πόσο απετελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια για την αντιμετώπισή τους.

Χθες βράδυ, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για έξι νοτιοαφρικανικές χώρες καθώς ανησυχεί για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Β.1.1529.

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, το Λεσότο και το Εσουατίνι (Σουαζιλάνδη).

Κορυφαίος αξιωματούχος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή είναι η πιο σημαντική που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα, η Τζένι Χάρις, διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) λέει: «Αυτή είναι η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ευαισθησία του στα εμβόλια».

Σε ανάλογες κινήσεις, δηλαδή απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, προχωρούν όμως και άλλες χώρες: Η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη θα περιορίσουν τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά το θέμα και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραλλαγή φέρει πάνω από 30 μεταλλάξεις, κάτι που την καθιστά θεωρητικά πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Η είδηση για τη νέα μετάλλαξη επηρέασε και τα χρηματιστήρια με τις ασιατικές αγορές να ανοίγουν νωρίτερα με σημαντική πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ