ΚΟΣΜΟΣ

Λούξορ: Άνοιξε η Λεωφόρος των Σφιγγών - Επιβλητική τελετή για το «Μονοπάτι των θεών»

Λούξορ: Άνοιξε η Λεωφόρος των Σφιγγών - Επιβλητική τελετή για το «Μονοπάτι των θεών»
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πρέσβεις από πολλές χώρες και αρκετοί επίσημοι. AP Photo/Mohamed El-Shahed

Με μια φαντασμαγορική και ανάλογη της ιστορικής αξίας τελετή άνοιξε την Πέμπτη το βράδυ και πάλι η αρχαία Λεωφόρος των Σφιγγών του Λούξορ της Αιγύπτου μετά από δεκαετίες εργασιών. 

Για την τελετή των εγκαινίων της ηλικίας 3.000 λεωφόρου επιστρατεύτηκαν φαραωνικά άρματα και εκατοντάδες συμμετέχοντες ενώ τα πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για την ανασκαφή του αρχαίου πεζόδρομου, ο οποίος έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα και συνδέει δύο από τους μεγαλύτερους ναούς της πόλης.

Η τελετή ενσωμάτωσε στοιχεία της αρχαίας γιορτής που ταξίδευε στη διαδρομή κάθε χρόνο. Περιλάμβανε επίσης μουσική εμπνευσμένη από ιστορίες γραμμένες στους τοίχους των ναών με ιερογλυφικά.

Η Αίγυπτος ελπίζει ότι η εκδήλωση θα τονώσει τον ταλαιπωρημένο τουριστικό τομέα της, που έχει πληγεί από την πολιτική αναταραχή και την πανδημία.

Όπως ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η Λεωφόρος των Σφιγγών εκτείνεται σε μήκος 2.700 μέτρων ανάμεσα στους αρχαίους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ, μία περιοχή που δίκαια χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο, αντανακλώντας τον τεράστιο πλούτο του αρχαίου πολιτισμού της Αιγύπτου.Οι αρχές πραγματοποίησαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων τους τελευταίους μήνες.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πρέσβεις από πολλές χώρες και αρκετοί επίσημοι, εντάσσεται στο πλαίσιο της Αιγύπτου για την αναζωογόνηση του τουρισμού της Χώρας του Νείλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ