ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Σε δυο εβδομάδες θα λειτουργήσουν τα hot spots στην Ελλάδα

Κομισιόν: Σε δυο εβδομάδες θα λειτουργήσουν τα hot spots στην Ελλάδα
REUTERS/Yves Herman

Στην εκτίμηση ότι τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα θα είναι λειτουργικά το πολύ σε δυο εβδομάδες προέβη σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η κα Αντρέεβα επισήμανε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν που επισκέφθηκε την Ελλάδα και κατέθεσε πρόταση για αποστολή πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού και εμπειρογνωμόνων ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες της Frontex.


Από τη μεριά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως εκτός από την Frontex, η Επιτροπή έχει στείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα που βοηθούν τις αρχές της χώρας στην καταγραφή των προσφύγων, τόσο στα νησιά όσο και στην Αθήνα.


Ειδικότερα, είπε πως υπάρχει ειδική ομάδα στον Πειραιά που συντονίζει όλη την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και περισσότερα χρήματα και πως καταβάλλεται σκληρή εργασία για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.


Η Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι η πρώτη μετεγκατάσταση θα γίνει την Παρασκευή με πρόσφυγες από την Ερυθραία που θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία στην Σουηδία.


Αναφορικά με το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπάρχει «αμοιβαία βούληση να κινηθούμε γρήγορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ