ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της λίρας διατάσσει ο Ερντογάν

Τουρκία: Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της λίρας διατάσσει ο Ερντογάν
Η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» διατείνεται ο Ερντογάν και διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής AP Photo/Domenico Stinellis

Με τους πολίτες στην Τουρκία να έχουν περιέλθει σε απόγνωση εξαιτίας της ακρίβειας και τις διαδηλώσεις εναντίον να πληθαίνουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος αφότου η λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Η λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων.

Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει έως και το 45% της αξίας της -οι μισές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του.

«Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.

Υπό το φως της ακρίβειας και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει Τούρκοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας υπό το σύνθημα «Ερντογάν παραιτήσου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ