ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Μοριακό τεστ για όλους τους ταξιδιώτες μετά την άφιξη και καραντίνα

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Μοριακό τεστ για όλους τους ταξιδιώτες μετά την άφιξη και καραντίνα
Αυστηροποίηση των μέτρων ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο Hollie Adams/Pool via AP

Σειρά μέτρων για να ανακοπεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Μπόρις Τζόνσον μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους στη χώρα. Βάσει αυτών, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό τεστ PCR και θα παραμένουν σε καραντίνα έως ότου έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα οι βρετανικές Αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους. Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα» ανέφερε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, επισήμανε.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα τεθούν αυστηρότεροι κανόνες όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς, η οποία και θα καταστεί υποχρεωτική.

Όπως είπε ο Τζόνσον, ο Βρετανός υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο, Κυριακή.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει lockdown για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ