ΚΟΣΜΟΣ

Υπ' ατμόν οι ΗΠΑ για τη μετάλλαξη Όμικρον - Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες

Υπ' ατμόν οι ΗΠΑ για τη μετάλλαξη Όμικρον - Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες
Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος AP Photo/Susan Walsh, File

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Λευκός Οίκος για την παραλλαγή Όμικρον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυο του Σαββάτου ο Λευκός Οίκος, την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρώπης ανακοίνωναν τα πρώτα κρούσματα του νέου στελέχους.

«Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη

Άντονι Φάουτσι: «Θα πάει παντού»...

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δηλώνει ότι δεν θα τον εξέπληττε εάν η μετάλλαξη Όμικρον ήταν ήδη παρούσα στη χώρα.

«Δεν την έχουμε ανιχνεύσει ακόμη, όμως όταν έχεις έναν ιό που επιδεικνύει τέτοιο βαθμό μεταδοτικότητας και ήδη έχεις κρούσματα που συνδέονται με τα ταξίδια, όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και άλλες χώρες, σχεδόν αναπόφευκτα θα πάει παντού» δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο δίκτυο NBC.

«Η ικανότητά της να μολύνει αναρρώσαντες από λοίμωξη, και ακόμη και εμβολιασμένους, μας κάνει να πούμε ότι αυτό είναι κάτι [η νέα μετάλλαξη] στο οποίο πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι σοβαρό. Μπορεί να μην συμβεί αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» επισήμανε.

Ταξιδιωτική οδηγία

Ήδη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της πιθανής εμφάνισης του στελέχους Όμικρον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν επίσης ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες. Τα CDC ναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ