ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία κατά Μέρκελ για τις επαφές με Λουκασένκο εν μέσω «υβριδικής επίθεσης»

Πολωνία κατά Μέρκελ για τις επαφές με Λουκασένκο εν μέσω «υβριδικής επίθεσης»
Άνγκελα Μέρκελ και Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ της Λευκορωσίας Maxim Guchek/BelTA photo via AP, File

Εναντίον της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στρέφεται ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, στηλιτεύοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε επικοινωνώνοντας δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης που ενορχήστρωσε το καθεστώς του στα πολωνικά σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Λευκορωσία για τη μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής ροής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ειδικά αυτά της Πολωνίας, που θεωρούν πως δημιουργήθηκε τεχνητά από το Μινσκ, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκάσενκο.

Ο λευκορώσος ηγέτης έχει πει πως -αντιδρώντας στις κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία- δεν θα σταματά πλέον κανέναν που περνά από τη λευκορωσική επικράτεια με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Η Βαρσοβία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της. Η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις κρίσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ασφάλεια των μεταναστών εν μέσω του χειμώνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο αποπειρώμενη να αποκλιμακώσει την κρίση.

Μιλώντας σήμερα, Κυριακή, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ματέους Μοραβιέτσκι εξήρε το γεγονός ότι η ΕΕ προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση, μολαταύτα επέκρινε την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Όταν του τηλεφώνησε, συνέβαλε να δοθεί νομιμοποίηση στο καθεστώς του, ενώ δίνεται αγώνας για την ελευθερία της Λευκορωσίας επί 15 μήνες» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Ο Λουκάσενκο καταχράστηκε τη συζήτησή του με την Άνγκελα Μέρκελ. Υποστήριξε πως η Μέρκελ συμφώνησε να μεταφερθούν 2.000 μετανάστες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αυτό δεν είναι σωστό» επέμεινε ο Μοραβιέτσκι, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Λευκορωσίας ως «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» και «υβριδικό πόλεμο».

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε φραστικά πυρά ομαδόν, εντός και εκτός Γερμανίας, για τις δύο συνδιαλέξεις της με τον Αλεξάντερ Λουκάσενκο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία λόγω της απελπιστικής κατάστασης των χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε, επίσης, πως κάθε ισχυρισμός του προέδρου της Λευκορωσίας περί του ότι η Γερμανία συμφώνησε να υποδεχθεί μετανάστες είναι ψευδής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ