ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - DW: Γιατροί και νοσηλευτές στα όριά τους υπό την πίεση της πανδημίας

Γερμανία - DW: Γιατροί και νοσηλευτές στα όριά τους υπό την πίεση της πανδημίας
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας οι δυνάμεις γιατρών και νοσηλευτών εξαντλούνται AP Photo/Santi Palacios

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και σε αυτή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Φρανκφούρτη στον Όδηρα. Γιατροί και νοσηλευτές είναι εκεί για τους ασθενείς τους μέρα και νύχτα, για μη εμβολιασμένους ασθενείς με Covid-19, καθώς και για αυτόν τον άνθρωπο μετά από μεταμόσχευση.

«Νιώθεις ήδη εξαντλημένος. Θέλω όμως να τονίσω ότι η δυσκολία είναι αφενός αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό και από την άλλη να φροντίσεις και όλους του άλλους ασθενείς που δεν έχουν Covid αλλά χρειάζονται βοήθεια στην εντατική» λέει επιμελήτρια γιατρός από το νοσοκομείο Βίλμα.

Η νοσηλεύτρια Σάντρα Ράιμαν προσπαθεί να δίνει κουράγιο στον εαυτό της κάθε μέρα. Όπως πολλοί από τους συναδέλφους της στη Γερμανία, δεν σκέφτεται να τα παρατήσει. Ετοιμάζεται μάλιστα να έχει ακόμη περισσότερους ασθενείς σύντομα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Μα γιατί δεν εμβολιάζονται;

«Νομίζω ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα εδώ και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τα καταφέρουμε. Δεν μένει και τίποτα άλλο. Έτσι είναι. Και δεν μπορώ να σκέφτομαι αρνητικά. Τουλάχιστον προσπαθώ. Δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή όλα είναι λίγο δύσκολα, λέει η Σάντρα Ράιμαν, υπεύθυνη του τμήματος Νοσηλευτικής στο νοσοκομείο Βίλμα.

Τιμές οξυγόνου, παλμοί. Στο νοσοκομείο Βίλμα οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά, ειδικά οι πάσχοντες από Covid. Κανένας από αυτούς δεν είναι εμβολιασμένος. Ο μεγάλος εμβολιαστικός σκεπτικισμός στη Γερμανία αφήνει άφωνη πάντως τη γιατρό.

«Αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί δεν εμβολιάστηκαν αυτοί οι ασθενείς; Δεν πρόκειται για το γεγονός ότι τώρα έχουμε περισσότερη δουλειά ή ότι νιώθουμε εξαντλημένοι, αλλά γιατί κάποιος εκτίθεται τόσο συνειδητά σε αυτόν τον κίνδυνο. Είναι πραγματικά ακατανόητο» αναφέρει.

Είμαστε μια ομάδα

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας οι δυνάμεις γιατρών και νοσηλευτών εξαντλούνται. Ωστόσο, η δουλειά στην Εντατική πρέπει να συνεχιστεί. Κάθε μέρα προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας τον άλλον.

«Στην εντατική θεραπεία είναι έτσι. Δεν μπορείς να τα παρατήσεις μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχεις χάσει οριστικά. Νομίζω ότι αξίζει πραγματικά να πηγαίνουμε μέχρι τέλους. Και το κάνουμε μαζί, χέρι-χέρι. Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα όσον αφορά τους νοσηλευτές και τους γιατρούς» καταλήγει η Σάντρα Ράιμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ