ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματικά πλάνα από τη διάσωση εκατοντάδων προσφύγων σε Λαμπεντούζα και Καλαβρία

Ιταλία: Δραματικά πλάνα από τη διάσωση εκατοντάδων προσφύγων σε Λαμπεντούζα και Καλαβρία
Scrren Grab / Guardia Costiera

Τις δραματικές στιγμές της διάσωσης εκατοντάδων προσφύγων σε δύο παρ' ολίγον ναυάγια στα ανοιχτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, καθώς και στα ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, αποτυπώνουν βίντεο της ιταλικής ακτοφυλακής. Δεκάδες παιδιά, ανάμεσά τους βρέφος που γεννήθηκε εν πλω, βρίσκονται ανάμεσα στους διασωθέντες.

«Είναι εντάξει» φωνάζουν πλησιάζοντας οι άνδρες της ακτοφυλακής για να καθησυχάσουν εκατοντάδες πρόσφυγες στοιβαγμένους σε πλοιάριο που κινδυνεύει να ανατραπεί και να βυθιστεί μέσα στη νύχτα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ρίχνουν σχοινιά για να ανέβουν στις σωστικές λέμβους άνθρωποι που είχαν πέσει στην παγωμένη θάλασσα, και στη συνέχεια προσεγγίζουν το πλοιάριο.

«Τα παιδιά, τα παιδιά» φωνάζουν οι διασώστες και σηκώνουν στα χέρια νήπια μεταφέροντάς τα στην ασφάλεια, ενόσω οι πρόσφυγες ένας προς ένας ανεβαίνουν στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ανάμεσα σε κραυγές αγωνίας.

Συνολικά 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και οκτώ παιδιά, διασώθηκαν στην επιχείρηση που έλαβε χώρα πριν τρεις ημέρες 14 ναυτικά μίλια από την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή άλλοι 250 πρόσφυγες, περιλαμβανομένου ενός νεογέννητου, διασώθηκαν από πλοιάριο που έπλεε μερικά μίλια ανοιχτά των ακτών της περιφέρειας της Καλαβρίας.

Η επιχείρηση διάσωσης παρεμποδίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας και διήρκεσε περισσότερες από 16 ώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική ακτοφυλακή.

Συνολικά διασώθηκαν 244 άνθρωποι, εκ των οποίων 41 ανήλικοι, ανάμεσά τους και το βρέφος το οποίο γεννήθηκε εν πλω.

Η Ιταλία καταγράφει ραγδαία αύξηση σε αφίξεις προσφύγων διά θαλάσσης τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι υπό πίεση για να εξασφαλίσει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Watch ανέφερε εν τω μεταξύ το Σάββατο ότι 461 άνθρωποι αποβιβάστηκαν από το σωστικό σκάφος της στην Αουγκούστα της Σικελίας.

Περίπου 62.236 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εσωτεριών έναντι 32.542 πέρυσι την ίδια εποχή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ