ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σκωτία: Έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο για κοινή προσέγγιση της «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Σκωτία: Έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο για κοινή προσέγγιση της «Όμικρον»
«Απίθανο αλλά όχι αδύνατο» να συνδέονται τα έξι κρούσματα της «Όμικρον» με την COP26, λεει η πρωθυπουργός της Σκωτίας (Φωτογραφία αρχείου) Phil Noble/Pool via AP

Σε κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Όμικρον» κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζητώντας τη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης COBRA για το θέμα και την επιβολή αυστηρότερων ταξιδιωτικών κανονισμών. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι είναι απίθανο -αλλά όχι αδύνατο- τα έξι κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που βρέθηκαν στη χώρα να συνδέονται με την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26, η οποία διεξήχθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Γλασκώβη.

«Δεν έχουμε πληροφορίες αυτή τη στιγμή ότι κάποιο από αυτά τα κρούσματα συνδέεται με την COP26», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν σκεφτείτε τις ημέρες διεξαγωγής της COP26, δεν είναι αδύνατο αλλά μάλλον δεν είναι και πιθανό να συνδέονται με την COP26».

Η πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Σκωτία δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μετάδοση στην κοινότητα της παραλλαγής Όμικρον είτε υφίσταται ή είναι εκτεταμένη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έξι κρούσματα βρέθηκαν στη Σκωτία με κάποια από αυτά να μην συνδέονται με διεθνή ταξίδια αυξάνοντας την ανησυχία ότι η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ήδη στην κοινότητα.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό υφίσταται ή αποδείξεις από την στενή παρακολούθηση ότι είναι εκτεταμένο στην παρούσα φάση», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Όπως είπε η ίδια, επιπλέον τεστ από την κυβέρνηση θα επικεντρωθούν αρχικά στις στενές επαφές, αλλά θα επεκταθούν και στα δίκτυα ανθρώπων έπειτα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών.

Οι αποφάσεις, σημείωσε, θα ληφθούν από τα τοπικά συμβούλια υγείας ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε περίπτωσης.

Ο αρχίατρος της Σκωτίας Γκρέγκορ Σμιθ λέει ότι με τη διενέργεια PCR τεστ θα μπορέσουν οι ειδικοί γρηγορότερα να αναγνωρίσουν πιθανά δείγματα της παραλλαγής αυτής για να τους δώσουν προτεραιότητα και να εξετάσουν το γονιδίωμά τους καθώς η παραλλαγή εμφανίζεται με διαφορετική μορφή στα τεστ PCR.

Η Στέρτζον έκανε έκκληση για μια κοινή προσέγγιση της «Όμικρον» από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ήδη, όπως είπε, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ και καλούν μαζί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να συνεδριάσει η επιτροπή έκτακτης ανάγκης COBRA για το θέμα και να επιβληθούν αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί κανονισμοί.

Είναι σημαντικό, είπε, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, αλλά «εξακολουθούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο» και ευελπιστούμε ότι κατανοώντας την Όμικρον θα μειώσουμε και δεν θα αυξήσουμε την ανησυχία.

Η πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα, αλλά το καλύτερο για τώρα είναι οι προληπτικές ενέργειες.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μας πουν «πολλά περισσότερα» για τη φύση αυτής της παραλλαγής, αλλά αυτά που ήδη γνωρίζουμε επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σοβαρά, είπε η Στέρτζον και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει η πιο σημαντική γραμμή άμυνας.

«Ήρθε η ώρα για όλους να αρχίσουν να τηρούν αυστηρά τους περιορισμούς για την ανάσχεση του κορωνοϊού».

Η Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε σταθερή την συνολική κατάσταση στη Σκωτία με τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται ελαφρά τις τελευταίες ημέρες.

Τώρα προστέθηκε η νέα συνθήκη με τα κρούσματα της Όμικρον, είπε, και η παρακολούθηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό των έξι κρουσμάτων της Όμικρον.

Η «κατάσταση θα εξελίσσεται γρήγορα κατά τις επόμενες ημέρες» και η διαχείρισή της από την Σκωτία «θα επανεξετάζεται διαρκώς», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ