ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν σε επιχείρηση επαναπροσέγγισης με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ο Ερντογάν σε επιχείρηση επαναπροσέγγισης με Ισραήλ και Αίγυπτο
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να δράσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Burhan Ozbilici

«Επιχείρηση» επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ προαναγγέλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε κινήσεις προς βελτίωση των σχέσεων με τις δύο χώρες όπως έπραξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες οδήγησαν σε επενδύσεις.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να δράσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Άγκυρα και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως σηματοδοτήσουν μία «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο «επίθεσης γοητείας», την οποία εξαπέλυσε πέρυσι, η Τουρκία έχει επίσης κινηθεί για να διορθώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια βελτίωση που να εκδηλώνεται δημόσια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είχε επίσης μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, μετά την απελευθέρωση α43πό43 την Τουρκία ενός ισραηλινού ζευγαριού που είχε συλληφθεί.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν ένα επενδυτικό σχέδιο 10 δισ. δολαρίων. Τοποθετώντας αυτά τα 10 δισ. δολάρια, θα οικοδομήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον» δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, και πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Φεβρουάριο.

«Οποιουδήποτε είδους βήμα γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα κάνουμε επίσης παρόμοια βήματα με τους άλλους [το Ισραήλ και την Αίγυπτο]» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και το Κάιρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το NTV και άλλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν δήλωσε με την ίδια ευκαιρία πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, χώρα η οποία μάχεται επίσης εναντίον υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών που ελέγχουν τμήμα της επικράτειάς της στα ανατολικά. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία.

«Είτε ως μεσολαβητής είτε μιλώντας τους για το θέμα, διεξάγοντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν, αν θέλει ο Θεός, θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο στη λύση αυτού» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ