ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Πρώτα κρούσματα σε Ισπανία και Σουηδία

Μετάλλαξη Όμικρον: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Πρώτα κρούσματα σε Ισπανία και Σουηδία
Και στην Πορτογαλία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον AP Photo/Armando Franca

Ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον, την οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη σχεδίασαν την πρώτη «φωτογραφία» της, την οποία φέρνουν σε αντιπαραβολή με την μετάλλαξη Δέλτα.

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον στην Ευρώπη, ενόσω σε επιστημονικό επίπεδο δίνεται μάχη με το χρόνο για να κατανοηθεί το προφίλ επικιδυνότητας του νέου στελέχους και εάν διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση του εμβολιασμού.

Η Σουηδία και η Ισπανία είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην επικράτειά τους.

Η Δημόσια Αρχή Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε πως το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε τεστ στο οποίο υποβλήθηκε εδώ και πλέον εβδομάδα άτομο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε σήμερα και στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

«Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Marañon της Μαδρίτης ανακοίνωσε την πρώτη ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία», ανέφερε το κρατικό ίδρυμα στο Twitter, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής και στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων Βρετανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Τσεχίας, Ιταλίας και Βελγίου.

G7: Απαιτείται επείγουσα δράση

Η παραλλαγή Όμικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση» προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε η Βρετανία εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού για το νέο στέλεχος.

«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση» αναφέρουν οι υπουργοί σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες» αναφέρουν και εκφράζουν παράλληλα τη λύπη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

Οι χώρες της G7 «αναγνώρισαν επίσης τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον».

«Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ