ΚΟΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την «Όμικρον»

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την «Όμικρον»
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον AP Photo

Μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που δημιούργησε με την AstraZeneca, μπορεί να παραχθεί σύντομα αν αυτό κριθεί απαραίτητο ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αποτρέπουν την σοβαρή νόσηση από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την Όμικρον μέχρι στιγμής και ότι θα αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της παραλλαγής αυτής στο εμβόλιό του, απηχώντας ανακοίνωση που εξέδωσε η AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα.

«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών (του κορωνοϊού) κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι η Όμικρον διαφέρει», υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ωστόσο έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και υπάρχουν οι διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου COVID-19 αν αυτό κριθεί απαραίτητο», καταλήγει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ