ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην Ντόχα για την παραγωγή πετρελαίου

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην Ντόχα για την παραγωγή πετρελαίου
O υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Μοχάμαντ μπιν Σαλέχ αλ Σαντα σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα REUTERS/Ibraheem Al Omari

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σήμερα έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου, αφού οι συνομιλίες στη Ντόχα δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. 

Η Σαουδική Αραβία επέμεινε ότι το Ιράν πρέπει να λάβει μέρος στην συμφωνία.

Το αργό σημείωσε πτώση πάνω από 5% το πρωί της Δευτέρα στην Ασία. Το μπρεντ κατέγραψε πτώση 5,2% στα 40,87 δολάρια το βαρέλι ενώ το West Texas Intermediate, σημείωσε απώλειες 5,7% στα 38,07 δολάρια το βαρέλι.

Οι συνομιλίες στην Ντόχα στόχευαν σε μια παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο που όλα έδειχναν πως θα ολοκληρώνονταν με επιτυχία, ωστόσο αργά το βράδυ της Κυριακής έφτασαν σε αδιέξοδο, με το Ριάντ να σκληραίνει τη στάση του και να διαφαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν είναι πολύ μεγάλες για να ξεπεραστούν.

Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ ήταν μεγάλες καθώς επιχειρούν να βάλουν τέλος σε μια διετή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που εγείρει φόβους για έναρξη ενός φαύλου κύκλου αποπληθωρισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ