ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τζιχαντιστής του ΙSIS καταδικάστηκε για γενκτονία των Γιαζίντι σε δίκη-ορόσημο

Γερμανία: Τζιχαντιστής του ΙSIS καταδικάστηκε για γενκτονία των Γιαζίντι σε δίκη-ορόσημο
Ο 29χρονος Τάχα Αλ Τζουμάιλι, ο οποίος κρύβει το πρόσωπό του στο δικαστήριο, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία πεντάχρονου κοριτσιού στο Ιράκ Frank Rumpenhorst/Pool via AP

Ένοχος για γενοκτονία κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι κρίθηκε Ιρακινός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους από δικαστήριο της Γερμανίας, στην πρώτη ανάλογη ετυμηγορία που εκδίδεται παγκοσμίως. 

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης έκριναν τον 29χρονο Τάχα Αλ Τζουμάιλι «ένοχο για γενοκτονία, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο, εγκλήματα πολέμου και συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου».

Η ετυμηγορία έχει ιστορικό βάρος για την αναγνώριση των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά της μειονότητας των Γιαζίντι.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι σφαγές των Γιαζίντι συνιστούν γενοκτονία, ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως γενοκτονία από ερευνητές του ΟΗΕ.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας διεκόπη λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, καθώς ο καταδικασθείς λιποθύμησε.

Ο Ιρακινός Τάχα αλ Τζουμάιλι, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους το 2013, κρίθηκε ένοχος επειδή άφησε το καλοκαίρι του 2015 στην Φαλούτζα του Ιράκ να πεθάνει από την δίψα πεντάχρονο κορίτσι της μειονότητας Γιαζίντι, την οποία είχε «αγοράσει ως σκλάβα» μαζί με την μητέρα της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Για το έγκλημα αυτό, η 30χρονη πρώην σύζυγος του Τζουμάιλι, η Γένιφερ Βένις, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών τον περασμένο μήνα για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε τον θάνατο» του παιδιού.

Η μητέρα του κοριτσιού, η Νόρα Μπ., μίλησε στο δικαστήριο για τον εφιάλτη που έζησε το παιδί της, «το οποίο είχε δέσει [ο κατηγορούμενος] σε ένα παράθυρο» έξω από το σπίτι ενώ η θερμοκρασία «μπορεί να έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Ιρακινός ήθελε να τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο το κοριτσάκι, το οποίο κακομεταχειριζόταν, επειδή είχε ουρήσει στο κρεβάτι του.

Η μειονότητα των Γιαζίντι υπέστη διωγμό από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χρησιμοποιούσε τις γυναίκες ως σκλάβες για σεξουαλικούς σκοπούς και σκότωνε τους άνδρες κατά εκατοντάδες αφότου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα όρη του Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014.

Η μητέρα του κοριτσιού εκπροσωπείτο από τρεις δικηγόρους, μεταξύ των οποίων η Λιβανοβρετανίδα Αμάλ Κλούνεϊ.

Η Κλούνεϊ ηγείται μαζί με την τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης του 2018 Νάντια Μουράντ, η οποία ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους και κατάγεται από το ίδιο χωριό με το θύμα, εκστρατείας για την αναγνώριση των εγκλημάτων αυτών που διαπράχθηκαν κατά των Γιαζίντι ως γενοκτονία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ