ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία κρατεί δεκάδες άτομα κατηγορούμενα για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Η αστυνομία κρατεί δεκάδες άτομα κατηγορούμενα για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν
YouTube

Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε περίπου 100 άτομα στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές οικονομικές συναλλαγές με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στην Αμερική, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Η αστυνομική επιχείρηση, αν και επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, διεξήχθη σε εννέα επαρχίες και 88 άνθρωποι προσήχθησαν, με τους εισαγγελείς να έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 140.

Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται υπάρχουν στελέχη και εργαζόμενοι της Ισλαμικής τράπεζας Bank Asya, η οποία έχει ιδρυθεί από υποστηρικτές του Γκιουλέν και έχει κατασχεθεί από την κυβέρνηση της περασμένη χρονιά.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην χρηματική ενίσχυση που έλαβε το κόμμα του Γκιουλέν που ανέρχεται στα 50 εκατ. λίρες, σύμφωνα με το Αναντολού.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν για εγκαθίδρυση ενός «παράλληλου κράτους» και για συνομωσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών του που είναι τοποθετημένοι στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Γκιουλέν, οι υποστηρικτές του οποίου, κατέχουν θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και δραστηριοποιούνται στα Μέσα, αρνείται τις κατηγορίες.

Τουρκικό δικαστήριο, τον Δεκέμβριο του 2014 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1999, με την κατηγορία ότι ηγείται μιας εγκληματικής ομάδας.

Οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι, μέχρι την στιγμή που υποστηρικτές του Γκιουλέν ξεκίνησαν έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς στον στενό κύκλο συνεργατών του Ερντογάν, το 2013. Χιλιάδες αξιωματικοί της αστυνομίας, εισαγγελείς και δικαστές απολύθηκαν με αιτιολογικό την σύνδεση με τον Γκουλέν.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατάσχει και έχουν βάλει λουκέτο στα Μέσα της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με τον Γκιουλέν, ενώ στο στόχαστρό τους βρίσκονται και εταιρίες που διαχειρίζονται υποστηρικτές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ