ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Θετική σε μία συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση και χρειάζεται να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι' αυτό το θέμα.

Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.

Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.

Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

«Αγώνας ενάντια στον χρόνο»

«Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή μια σοβαρή διπλή πρόκληση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως «από τη μια, βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος και από την άλλη, αντιμετωπίζουμε μια νέα απειλή που είναι η μετάλλαξη Όμικρον».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θέτει η μετάλλαξη Όμικρον, έκανε λόγο για «αγώνα ενάντια στον χρόνο» ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να «προετοιμαστούν για το χειρότερο».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η επιστημονική κοινότητα θα χρειαστεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα μετάλλαξη Όμικρον.

«Έχετε διαβάσει για τις πολλαπλές μεταλλάξεις και για το τι μπορεί να είναι. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας με την Δέλτα ότι είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο», είπε.

«Οι επιστήμονες μάς λένε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που έχουμε μέχρι να γίνουν γνωστά όλα τα δεδομένα για την μεταδοτικότητα και την σοβαρότητα της Όμικρον», συνέχισε.

«Προετοιμαστείτε για το χειρότερο, ελπίζετε για το καλύτερο», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλήρης εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση παρέχουν την ισχυρότερη δυνατή προστασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ