ΚΟΣΜΟΣ

Βελγικό Δικαστήριο: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας

Βελγικό Δικαστήριο: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας
Αντίστοιχη προσφυγή έχει κατατεθεί και σε Δικαστήριο της Περιφέρειας των Βρυξελλών

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού «Covid Safe Ticket» παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την αρχή της νομιμότητας και της αναλογικότητας, σύμφωνα με απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Βαλλονίας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας "Libre Belgique", το δικαστήριο ζητά από την Περιφέρεια της Βαλλονίας να λάβει εντός 7 ημερών μέτρα για να άρει την παρανομία, με πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Στη διάταξή του, το δικαστήριο σημειώνει ειδικότερα τη «φαινομενική αντίφαση» του διατάγματος της Βαλλονίας της 21ης Οκτωβρίου σχετικά με τη χρήση του πιστοποιητικού και τη χρήση μάσκας στο υπερεθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προφανή παραβίαση της αρχής της νομιμότητας.

Σημειώνει επίσης ότι αυτά τα διάφορα πρότυπα φαίνεται να αντιβαίνουν στην αρχή της αναλογικότητας των μέτρων που περιορίζουν την ελευθερία ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια της Βαλλονίας, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι προτίθεται σήμερα να καταθέσει έφεση και διευκρινίζει ότι το «Covid Safe Ticket» δεν καταργείται με την απόφαση αλλά συνεχίζει να ισχύει και να εφαρμόζεται.

Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής από οργάνωση που παρουσιάζεται ως «συμμαχία επαγγελματιών υγείας, επιστημόνων, δικηγόρων και Βέλγων πολιτών».

Αντίστοιχη προσφυγή έχει κατατεθεί και σε Δικαστήριο της Περιφέρειας των Βρυξελλών, που εκδικάζεται στις 8 Δεκεμβρίου, σημειώνει η εφημερίδα «Le Soir».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ