ΚΟΣΜΟΣ

Θα γίνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόεδρος της Ιταλίας;

Θα γίνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόεδρος της Ιταλίας;
Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας: Το ανομολόγητο (;) όνειρο του Σίλβιο Μπερουσκόνι AP Photo/Darko Vojinovic

Αθωώθηκε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το δικαστήριο της Σιένα έναντι της κατηγορίας για δωροδοκία του Ντανίλο Μαριάνι, πιανίστα των «γιορτών» της βίλας του Άρκορε, προκειμένου να τον ωθήσει να ψευδομαρτυρήσει σε ό,τι αφορά τα περίφημα πάρτι μπούνγκα μπούνγκα.

Μεγιστάνας του Τύπου, δισεκατομμυριούχος, πρώην πρωθυπουργός, τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια στα νιάτα του, αλλά και καταδικασμένος για φορολογική απάτη, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να προσθέσει σύντομα «αρχηγός κράτους» της Ιταλίας στο βιογραφικό του;

Λίγες εβδομάδες πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία του Ιανουαρίου για την επιλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κανένας υποψήφιος δεν έχει αναδειχθεί για να αναλάβει έναν ρόλο σημαντικό στην περίοδο της κρίσης.

Η φημολογία κινείται γύρω από την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι να κληθεί να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας, αλλά στο μεταξύ, ο Μπερλουσκόνι, παρά τα τελευταία προβλήματα υγείας, κάνει κινήσεις.

Ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει [να εκλεγεί] και μπορεί να τα καταφέρει» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Τζιανφράνκο Πασκίνο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Μπολόνια.

Πρόεδρος Ντράγκι;

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, θεωρητικά, είναι ένα αξίωμα χωρίς εξουσία, αλλά στην ιταλική πραγματικότητα αποτελεί σημείο αναφοράς και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε κάθε κρίση, δεδομένου και του υψηλού κύρους των προσώπων που χρημάτισαν πρόεδροι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο νυν πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, που αποχωρεί έπειτα από επταετή θητεία, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάληψη της προεδρίας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρνήθηκε να δηλώσει δημόσια εάν ενδιαφέρεται για την προεδρία.

Ως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι έχει την κρίσιμη αποστολή της διαχείρισης του πακέτου των 190 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία και για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν σε αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες.

Πολλοί είναι αυτοί, και φυσικά ανάμεσά τους και ο Μπερλουσκόνι, που δηλώνουν ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να μείνει στο πρωθυπουργικό πόστο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2023 για την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.

Αλλοι θεωρούν ότι ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να ηγηθεί αυτής της κολοσσιαίας αποστολής ακόμη και ως πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών Λορέντζο Κοντόνιο δήλωσε για παράδειγμα ότι ο Μάριο Ντράγκι «θα ασκούσε σημαντική επιρροή ως εγγυητής των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων της Ιταλίας απέναντι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης θα καταλάμβανε προσωρινά την θέση του πρωθυπουργού πριν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει διαμάχες ανάμεσα στα κόμματα και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες τα κόμματα της δεξιάς και της άκρας αριστεράς θα ήταν οι νικητές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πολιτική προσωπικότητα και μπούνγκα μπούνγκα

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εισέβαλε στη ιταλική πολιτική σκηνή το 1994, γοητεύοντας εκατομμύρια Ιταλούς εκμεταλλευόμενος την τεράστια τηλεοπτική του αυτοκρατορία, ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Όμως, και πολλά άλλα ονόματα κυκλοφορούν. Ανάμεσά τους το όνομα της υπουργού Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια, του πρώην προέδρου της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι ή του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η κεντροδεξιά θα ψηφίσει πιθανότατα συντεταγμένη υπέρ του Μπερλουσκόνι στον πρώτο γύρο. Θα είναι ένα είδος βραβείου για το σύνολο της καριέρας του» δηλώνει ο Λορέντζο Κοντόνιο.

Ωστόσο προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Κατά τους τρεις πρώτους γύρους, ο υποψήφιος για την προεδρία θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος -γερουσιαστές, βουλευτές και εκπρόσωποι περιφερειών - ενώ από τον τέταρτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Ο Μπερλουσκόνι, που εξέτισε ποινή προσφοράς κοινωνικής εργασίας ενός έτους για φορολογική απάτη το 2014, έχει επιπλέον ένα «πολύ περιπεπλεγμένο παρελθόν» που θα βαρύνει εναντίον του, σύμφωνα με τον Τζιανφράνκο Πασκίνο.

Δύο δίκες εκκρεμούν κατά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωσε μάρτυρες για ψευδή κατάθεση για τις βραδιές μπούνγκα μπούνγκα, οι οποίες περιγράφονται από τις γυναίκες που ήταν παρούσες ως γιορτές του σεξ.

Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia προσπαθεί να εμφανισθεί ως μετριοπαθής, πολιτική προσωπικότητα κύρους που μπορεί θαυμάσια να συγκρατήσει τις παρεκτροπές της απείθαρχης, αντιευρωπαϊκής ιταλικής ακροδεξιάς.

Κάνει επίσης ανοίγματα στο Κίνημα των 5 Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου, κάποτε αντισυστημικό, που είχε περιγράψει το 2018 ως τόσο ανίκανη ομάδα ανθρώπων που δεν θα τους προσλάμβανε ούτε για να του καθαρίζουν τις τουαλέτες.

Ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου John Cabot της Ρώμης δήλωσε στο AFP ότι η πιθανότητα εκλογής του Μπερλουσκόνι είναι ισχνή.

«Δεδομένης της ηλικίας και του παρελθόντος του, πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναρωτιούνταν» αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ