ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία στην Ευρώπη - Διαλογή ασθενών στην Αυστρία

Κορωνοϊός: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία στην Ευρώπη - Διαλογή ασθενών στην Αυστρία
Η διαλογή ασθενών στην Αυστρία αφορά ακόμη και σε καρκινοπαθείς AP Photo/Francisco Seco, File

Στα όριά τους οδηγεί τα νοσοκομεία το τέταρτο πανδημικό κύμα που επελαύνει στην Ευρώπη. «Χείρα βοηθείας» από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σουηδία αναμένεται να λάβει η Γερμανία για τη νοσηλεία ασθενών, την ίδια στιγμή που στην Αυστρία καταγράφεται ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ και γίνεται διαλογή σε πολλές κλινικές, ενώ στο Βέλγιο τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να αναβάλουν κάθε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε διαλογή ασθενών, οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν ποτέ από την αρχή της πανδημίας τόσο γεμάτες όσο σήμερα. Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις -και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου και διευκρίνισε ότι η διαλογή δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αποφασιστεί ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχθηκε ο Αυστριακός υπουργός.

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στο Βέλγιο, όπου εξαιτίας της αύξησης των νοσηλειών ασθενών με Covid τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να αναβάλουν κάθε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει ο βελγικός Τύπος.

Επί του παρόντος, 3.750 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 780 στην Εντατική, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano) που δόθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

Μεταξύ 24ης και 30ής Νοεμβρίου σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 320,4 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα λόγω του κορωνοϊού, αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι ασθενείς με Covid στην εντατική θα ξεπεράσουν τους 900.

Μεταξύ 21ης και 27ης Νοεμβρίου, 17.839 νέες μολύνσεις Sars-CoV-2 ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο την ημέρα, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα κατά μέσο όρο έχασαν τη ζωή τους καθημερινά από τον κορωνοϊό 40,7 άνθρωποι (+ 12%), ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 27.015 θανάτους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στο Βέλγιο.

Την ίδια στιγμή, προσφορά βοήθειας από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Σουηδία έχει δεχθεί η Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας σε πολλά κρατίδια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ.

Οι συνεννοήσεις γίνονται μεταξύ των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τις αεροδιακομιδές και των αντίστοιχων στρατιωτικών δομών των άλλων χωρών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Πορτογαλία έχει επίσης προσφερθεί να στείλει στη Γερμανία εντατικολόγους, σε ανταπόδοση για την αποστολή ομάδας στρατιωτικών γιατρών από τη Γερμανία στη Λισαβόνα τον περασμένο Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, η Γερμανία είχε αναλάβει τη νοσηλεία πολλών Ιταλών στην αρχή της πανδημίας.

Σχετική επιστολή εστάλη την περασμένη εβδομάδα από την πορτογαλική κυβέρνηση προς την Γερμανίδα υπουργό 'Αμυνας 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ