ΚΟΣΜΟΣ

Η μετάλλαξη Όμικρον «έφτασε» στις ΗΠΑ - Στην Καλιφόρνια το πρώτο κρούσμα

Η μετάλλαξη Όμικρον «έφτασε» στις ΗΠΑ - Στην Καλιφόρνια το πρώτο κρούσμα
O ασθενής «μηδέν» στις ΗΠΑ επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα AP Photo/Evan Vucci

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικός στον έλεγχο για τη νέα μετάλλαξη τη Δευτέρα.

Η διάγνωση έγινε στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Το πρόσωπο αυτό «ήταν πλήρως εμβολιασμένο και εκδήλωσε ήπια συμπτώματα, παρουσιάζοντας βελτίωση», βάσει της ανακοίνωσης.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε εν συνεχεία ότι ο ασθενής δεν είχε κάνει την αναμνηστική δόση, εκδήλωσε ήπια συμπτώματα και τέθηκε σε αυτοαπομόνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άτομο αυτό, που ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19 αλλά δεν είχε λάβει αναμνηστική δόση, εκδήλωσε ήπια συμπτώματα και τέθηκε σε αυτοαπομόνωση.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρόν στις ΗΠΑ ήταν ζήτημα χρόνου δεδομένου ότι πλέον εξαπλώνεται παγκοσμίως, είχε δηλώσει ο ίδιος ο Φάουτσι προ ημερών, καθώς καταγράφονταν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη.

Μπάιντεν: Λόγος ανησυχίας, όχι πανικού η παραλλαγή Όμικρον

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επιχειρήσει τη Δευτέρα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή, τονίζοντας σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο -παρουσία του Άντονι Φάουτσι- ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωση του νέου στελέχους

«Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ.

«Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής εδώ στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Σας παρακαλώ, φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους, γύρω από άλλους ανθρώπους» προέτρεψε τους πολίτες.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «δεν αναμένει σε αυτή τη φάση» νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, ούτε μέτρα lockdown στις ΗΠΑ, μπροστά στη νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19.

«Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση» δήλωσε, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει την Πέμπτη μια λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ