ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης
Σε παραίτηση οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών η ανεξέλεγκτη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας AP Photo/Emrah Gurel

Την απαλλαγή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, ζήτησε και έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λουτφί Ελβάν εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Στη θέση του διορίστηκε με απόφαση του Ερντογάν ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Στo προεδρικό διάταγμα που υπογράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρεται:

«Ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίζεται υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, θέση η οποία έμεινε κενή από τον Λουτφί Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του, αίτημα που έγινε δεκτό, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Ο Νουρετίν Νεμπατί είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Οι φήμες περι παραίτησης του Λουτφί Έλβαν κυκλοφορούσαν εδώ και λίγους μήνες. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η είδηση ​​ότι ο Έλβαν είχε παραιτηθεί διαψεύστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στις αγορές επικρατούσε η άποψη ότι ο Ελβάν δεν συμμεριζόταν τις ίδιες απόψεις με τον Ερντογάν όσον αφορά στην διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός πoυ προκάλεσε την έξοδό του από την κυβέρνηση.

Την Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τη βύθιση του νομίσματος.

Η λίρα έχασε την περασμένη εβδομάδα το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ώρες, απώλεια που εν μέρει προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων. Διαφωνώντας με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που επιδίωκε η κυβέρνηση.

O πληθωρισμός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος από 20%. Για τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 19,89%. Ενδεικτικός για τα επίπεδα που θα κλείσει τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός είναι ο αντίστοιχος δείκτης για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου ο «τοπικός» πληθωρισμός έφτασε το 24,05%.

Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ