ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Εντείνονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων

Ιαπωνία: Εντείνονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων
REUTERS / KYODO

Οι υπηρεσίες διάσωσης εντείνουν σήμερα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στο χωριό Μινάμι-Ασο, το οποίο επλήγη από κατολίσθηση μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν τη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο νησί Κιούσου, και στη συνέχεια εκατοντάδες μετασεισμοί, προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000, οι 208 μεταξύ αυτών σοβαρά.

Όπως τονίζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Αρχές υπολογίζουν σε εννέα τον αριθμό των αγνοουμένων.

Σε μια τοποθεσία αυτού του μεγάλου χωριού με τα διάσπαρτα σπίτια μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, δεκάδες στρατιώτες των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, μαζί με σκύλους, αναζητούν σημάδια ζωής.
Κάπου, κοντά σε αυτούς, τέσσερις άνθρωποι είναι πιθανόν θαμμένοι κάτω από τη λάσπη.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγνοούνται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να τους εντοπίσουμε».

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το νομό Κουμαμότο και ορισμένους από τους γειτονικούς νομούς, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση και πέρασαν μια ακόμη νύχτα σε πρόχειρα καταφύγια και προσωρινά καταλύματα.

Περίπου 25.000 στρατιώτες, πυροσβέστες, γιατροί και διασώστες μετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή, όπου δεκάδες χωριά είδαν τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια τους με τα όμορφα λαμπιρίζοντα τούβλα να καταρρέουν ή να παρασύρονται από τη λάσπη και τα βράχια.

Όπως γράφει και το ΑΠΕ, ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει σχεδόν 5.000 άνδρες στο ιαπωνικό έδαφος συνέβαλε, επίσης, στις προσπάθειες διάσωσης, κυρίως με τη βοήθεια των ελικοπτέρων του Osprey.

Περισσότερες από 500 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από την Πέμπτη σε όλο το κεντρικό τμήμα του νησιού Κιούσου, μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 900 χλμ. από το Τόκιο και της οποίας οι κάτοικοι βιώνουν λιγότερο συχνά σεισμούς σε σχέση με τους κατοίκους άλλων τμημάτων του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ