ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον στον πλανήτη: Κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε πολλές χώρες

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον στον πλανήτη: Κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε πολλές χώρες
Τα πρώτα τους θετικά κρούσματα ανακοίνωσαν Ινδία και Μαλαισία. AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Όλο και περισσότερες χώρες προστίθενται στη λίστα όσων εντόπισαν στο έδαφός τους κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, με κάποιους μάλιστα από τους φορείς να μην έχουν ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική

Ανάμεσά τους η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες στην βόρεια πολιτεία Καρνατάκα βρέθηκαν θετική στη μετάλλαξη αυτή.

Πρόκειται για έναν 66χρονο Νοτιοαφρικανό πολίτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει εκεί και ένας 46χρονος Ινδός γιατρός, ο οποίος δεν έχει ιστορικό ταξιδιού.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Χάιρι Τζαμαλουντίν ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Στην Ευρώπη, η Ελλάδα προστέθηκε την Πέμπτη στον κατάλογο των χωρών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία που ανακοίνωσαν την ύπαρξη κρούσματος, θετικού στη μετάλλαξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Χαβάη έγινε η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ όπου εντοπίστηκε κρούσμα της Όμικρον. Οι μολύνσεις από αυτή έφθασαν πλέον τις 9 στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Χαβάης ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας πως πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς ο άνθρωπος που μολύνθηκε δεν έχει ιστορικό ταξιδιών.

Το πρόσωπο αυτό, κάτοικος της νήσου Οάχου, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της Covid-19. Πρόκειται για επαναμόλυνση, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε νοσήσει ήδη από την Covid-19 και δεν είχε εμβολιαστεί, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Αυστραλία: Θετικός μαθητής χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό

Στην Αυστραλία, οι Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 που οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα: Το πρόσωπο που μολύνθηκε είναι μαθητής, που δεν ταξίδεψε πρόσφατα στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει κατά τεκμήριο ότι η παραλλαγή αυτή πλέον κυκλοφορεί στον πληθυσμό της χώρας.

Το κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, εντοπίστηκε παρά την απαγόρευση στους αλλοδαπούς να εισέρχονται στην αυστραλιανή επικράτεια και άλλους περιορισμούς στις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ταυτοποιήθηκε η νέα παραλλαγή στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο μαθητής που μολύνθηκε από τον Όμικρον δεν είχε ταξιδέψει «στο εξωτερικό» και δεν έχει «καμία σχέση με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό», τόνισε το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, διευκρινίζοντας πως η ιχνηλάτηση των επαφών του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί άλλα εννέα κρούσματα της Όμικρον. Όλα τα πρόσωπα που μολύνθηκαν είναι ταξιδιώτες που γύρισαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Το χριστιανικό σχολείο Regents Park, στο δυτικό Σίδνεϊ, όπου φοιτά ο μαθητής, ανακοίνωσε πως κλείνει. Η οικογένεια του παιδιού έχει τεθεί σε καραντίνα.

Στο τέταρτο κύμα πανδημίας η Νότια Αφρική

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάλα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της επιδημίας covid-19 λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, όμως πρόσθεσε ότι προς το παρόν τα νοσοκομεία δεν βρίσκονται υπό πίεση.

Ο Φάλα επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί στις επτά από τις εννέα επαρχίες της χώρας, στις οποίες παρατηρείται και άνοδος των κρουσμάτων της Covid-19. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα το κύμα αυτό της επιδημίας να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει πολλούς θανάτους και εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Όμικρον είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός προέτρεψε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν πλήρως κατά της covid-19, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη προστασία έναντι του Όμικρον.

Η Όμικρον έχει χαρακτηριστεί «ανησυχητική παραλλαγή» του νέου κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες για να εξακριβωθεί κατά πόσον είναι πιο μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ