ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στη Μεσόγειο

Νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στη Μεσόγειο
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τις πληροφορίες για τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για βύθιση σκαφών με τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες ανοικτά της Αιγύπτου.

“Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.

“Αυτός είναι ακόμη ένας σοβαρός λόγος ώστε η Ευρώπη να δεσμευθεί ότι δεν θα υψώνει τοίχους”, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα ιταλικά μέσα είχαν μεταδώσει νωρίτερα, πως περίπου 400 Σομαλοί μετανάστες αγνοούνταν εδώ και πολλές ημέρες, μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο. Τα πλεούμενα είχαν ως προορισμό την Ευρώπη, πιθανότατα την Ιταλία.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με “μία ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο, στην οποία από ότι φαίνεται εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”. Ωστόσο,σύμφωνα με το Reuters, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το αραβόφωνο δελτίο του BBC, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι 30 άνθρωποι φέρονται να διασώθηκαν, ενώ αγνοείτο η τύχη των υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι σε άλλο ναυάγιο, η ιταλική ακτοφυλακή περισυνέλεξε χθες το βράδυ έξι νεκρούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε πλεούμενο που προσέγγιζε τις ακτές της νότιας Σικελίας. Παράλληλα, διασώθηκαν 108 μετανάστες, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ