ΚΟΣΜΟΣ

Μποτσουάνα: Οι διπλωμάτες με την μετάλλαξη Όμικρον είχαν έρθει από την Ευρώπη

Μποτσουάνα: Οι διπλωμάτες με την μετάλλαξη Όμικρον είχαν έρθει από την Ευρώπη
Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον AP Photo/Jerome Delay

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Μποτσουάνα θεωρείται το επίκεντρο της μετάλλαξης Όμικρον εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μογκουέτσι Μασίσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά είναι βρεθεί θετικοί στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είχαν μεταβεί στην Μποτσουάνα από χώρες της Ευρώπης. Κάλεσε, δε, να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής.

Η Όμικρον, που έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και να λάβουν και άλλα μέτρα για να την περιορίσουν.

Ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον, η Νότια Αφρική στις 25 Νοεμβρίου και η Μποτσουάνα μια ημέρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή της οποίας οι μεταλλάξεις ήταν διαφορετικές από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραπονεθεί ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

«Κάποιοι είχαν έρθει από την Ευρώπη»

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNNi χθες βράδυ. «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών… και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «πράγματι».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η Όμικρον εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ