ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - ΗΠΑ: Ίσως έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από κορωνοϊό κοινού κρυολογήματος

Μετάλλαξη Όμικρον - ΗΠΑ: Ίσως έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από κορωνοϊό κοινού κρυολογήματος
Τι ανακάλυψαν ερευνητές, αναλύοντας το γονιδίωμα της μετάλλαξης Όμικρον INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος πιθανόν να έχει «κλέψει» η μετάλλαξη Όμικρον και γι΄αυτό το λόγο μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αναφέρουν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εξηγήσει συγκεκριμένα, σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την "Ουάσιγκτον Ποστ", ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορονοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα. Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η "εντυπωσιακή" ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.

Τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορωνοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους.

Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ