ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν - Πούτιν: Την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη κορυφής εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία

Μπάιντεν - Πούτιν: Την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη κορυφής εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία
Πούτιν και Μπάιντεν θα συζητήσουν για την Ουκρανία μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί την Τρίτη ανακοίνωσε το Κρεμλίνο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Patrick Semansky

Συζητήσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μεσούσης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον για το ζήτημα της Ουκρανίας. 

Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν για την Ουκρανία σε συνομιλία τους μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί την Τρίτη.

«Επιβεβαιώνουμε» ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν συνομιλίες μέσω ασφαλούς βιντεοκλήσης, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πούτιν και Μπάιντεν, αναμένεται επίσης να συνομιλήσουν και για τις διμερείς σχέσεις και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στην σύνοδο που είχαν στη Γενεύη τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου το Κρεμλίνο.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζει επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της Παρασκευής η Washington Post,ανέφερε ότι η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με την συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών ήδη το ερχόμενο έτος.

Η Μόσχα προετοιμάζεται να εξαπολύσει «100 τάγματα που αποτελούνται από τακτικές ομάδες με εκτιμώμενη δύναμη 175.000 ανδρών, όπως και άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλον εξοπλισμό», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε ερώτηση του AFP, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν ευαίσθητα θέματα πληροφοριών, αλλά διευκρίνισε ότι «ανησυχεί πολύ από τα στοιχεία που κάνουν λόγο για σχέδια της Ρωσίας για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

Washington Post: Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με έως και 175.000 στρατιώτες

Διαψεύδει η Μόσχα

Από την πλευρά της η Μόσχα, απορρίπτοντας το αμερικανικό δημοσίευμα, επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον λέγοντας ότι κατηγορώντας τη Μόσχα, προσπαθεί να επιδεινώσει την κατάσταση, έγραψε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Washington Post επικαλέστηκε σήμερα αξιωματούχος και ένα έγγραφο των υπηρεσιών πληροφοριών, που έλεγαν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει μια επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα εναντίον της Ουκρανίας, ήδη από τον επόμενο χρόνο, με την εμπλοκή 175.000 στρατιωτών.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ειδική επιχείρηση για να επιδεινώσουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ενώ μεταθέτουν την ευθύνη στη Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην Kommersant.

«Βασίζεται σε προκλητικές ενέργειες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, με τη συνοδεία κατηγορητικής ρητορικής», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ