ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε λόγοι για να μην πάρετε πρωινό

Πέντε λόγοι για να μην πάρετε πρωινό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος τουλάχιστον λίγες φορές την εβδομάδα, βοηθάει στο μεταβολισμό και την αύξηση της ενέργειας.

Ενώ το πρωινό θεωρείται η βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν είναι πάντα απαραίτητο, σύμφωνα με νέα δεδομένα. Σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά έως τώρα, οι άνθρωποι που ξεκινούν τη μέρα τους με γεύμα, τείνουν να είναι πιο υγιείς. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δείχνουν πάντα όλη την αλήθεια.

«Πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό είναι εξίσου υγιείς», αναφέρει στο περιοδικό Gentlemen's Quarterly, ο καθηγητής Τζόν Μπεράρντι και συνιδρυτής της εταιρίας Precision Nutrition. «Τουλάχιστον 85 από τους πελάτες μας τρώνε κανονικά πρωινό και τείνουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, με μικρά, τακτικά γεύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό στο οποίο προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε είναι να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Εάν είσαι άτομο που κάνει σωστές διατροφικές επιλογές, τότε, το να μην φας πρωινό δεν είναι τόσο σημαντικό ούτως ή άλλως».

Για την ακρίβεια, η παράλειψη του πρώτου γεύματος, μπορεί να προκαλέσει όντως σημαντικά οφέλη, από το να χάσεις κάποιους πόντους, μέχρι και να αυξήσεις τις ορμόνες αντιγήρανσης. Ο μεταβολισμός, επίσης, δεν υποφέρει, όπως συνηθίζεται να πιστεύεται. Το να τρως μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας με το πρωινό, δεν είναι κανόνας ότι θα αυξήσει το μεταβολισμό.

Η έρευνα έγινε από τη Διεθνή Κοινότητα της Αθλητικής Διατροφής (International Society of Sports Nutrition), οι οποίοι αλλάζουν τα δεδομένα και τα πρότυπα υγιεινής διατροφής, σημειώνοντας ότι το πρωινό γεύμα είναι προαιρετικό. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ακολουθείται ένα αυστηρό πρόγραμμα, αλλά ένα υγιεινό πρόγραμμα.

Ο Μπεράρντι συγκεκριμένα παραθέτει 5 λόγους για να παραλείψετε το πρωινό:

1. Δεν είναι αναγκαίο για την ώθηση του μεταβολισμού. Η ιδέα ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν δεν τρώει κάποιος πρωινό κάθε μέρα, δεν είναι μια σωστή τοποθέτηση. Οι θερμίδες που προσλαμβάνει κάποιος καθημερινά και οι τροφές που καταναλώνει –πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα- είναι αυτά που καθορίζουν τον μεταβολισμό.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μικρότερη κατανάλωση φαγητού, σε μια μέρα. Εάν κάποιος παραλείψει το πρώτο γεύμα, θα λάβει λιγότερη τροφή, μεγαλύτερα γεύματα το μεσημέρι, και όχι έξι γεύματα, που είναι πιο ικανοποιητικό. Αυτό μπορεί να μειώσει τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνει κάποιος σε μια μέρα, και να οδηγήσει στη μείωση του βάρους.

3. Υπάρχει ένα όφελος, ακόμα και αν παραλείπεται περιστασιακά. Η «νηστεία», μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, οπότε, ο μόνος τρόπος να επανέλθουν τα επίπεδα είναι μια καλύτερη μέθοδος διατροφής, με περισσότερα λιπαρά.

4. Βοηθά στην μείωση της συνολικής πρόσληψης υδατανθράκων στην ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολλά λιπαρά και λίγες τροφές με πρωτεΐνη. Οπότε, η παράλειψη του πρώτου γεύματος, μπορεί να απομακρύνει κάποια άτομα από μη ισορροπημένα πρωινά.

5. Βοηθάει στο να ενυδατωθεί καλύτερα το σώμα. Το νερό με λεμόνι και οι χυμοί είναι μια πιο υγιεινή αρχή της ημέρας, από ένα γεύμα. Το θέμα είναι κάθε άνθρωπος να ακούει το σώμα του και να βρει τι του ταιριάζει και τι όχι. Από εκεί και έπειτα μπορεί να δημιουργήσει δικό του πρόγραμμα, με βάση τις συνήθειες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ