ΚΟΣΜΟΣ

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη το Σαββατοκύριακο

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη το Σαββατοκύριακο
Ανακαλύφθηκε το 1982 και είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ - Φωτογραφία αρχείου NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα εισέλθει στην τροχιά της Γης και θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο αστεροειδής που φέρει το όνομα «4660 Νηρέας» δεν ανησυχεί την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Ανακαλύφθηκε το 1982 και είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, έχει ωοειδές σχήμα με μήκος περίπου 330 μέτρων και ταχύτητα 23.700 χιλιομέτρων την ώρα.

Θα πλησιάσει αυτήν τη φορά περισσότερο από ό,τι είχε κάνει τα προηγούμενα 20 χρόνια, αλλά και πάλι θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας περίπου 3,86 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή δέκα φορές την απόσταση Σελήνης-Γης.

Η NASA χαρακτηρίζει ως «κοντινό στη Γη αντικείμενο» οποιοδήποτε σώμα πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 193 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και ως «δυνητικά επικίνδυνο» οποιοδήποτε πλησιάζει τον πλανήτη μας σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Νηρέας πλησιάζει τη Γη περίπου κάθε δέκα χρόνια και η επόμενη προσέγγισή του αναμένεται το 2031. Το 2060 αυτός ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα πλησιάσει πολύ περισσότερο, σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης).

Ο Νηρέας αποτελεί και πιθανό μελλοντικό στόχο εξορυκτικής-μεταλλευτικής δραστηριότητας στο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει νικέλιο, σίδηρο και κοβάλτιο συνολικής αξίας 4,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ