ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν - Κινδυνεύουν 1 στους 3 πολίτες

ΟΗΕ: Άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν - Κινδυνεύουν 1 στους 3 πολίτες
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τα 14,3 από τα 47,9 εκατομμύρια των Σουδανών και των προσφύγων στο Σουδάν – από τα οποία το 57% είναι γυναίκες και το 55% παιδιά— θα έχουν ανάγκη από βοήθεια. AP Photo/Sam Mednick

Προειδοποίηση ότι το 2022, το 30% των Σουδανών θα έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, απηύθυνε σήμερα σε έκθεσή του ο ΟΗΕ

Πρόκειται για «το πιο υψηλό ποσοστό εδώ και μία δεκαετία» στη χώρα αυτή, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου.

Συνολικά τα 14,3 από τα 47,9 εκατομμύρια των Σουδανών και των προσφύγων στο Σουδάν – από τα οποία το 57% είναι γυναίκες και το 55% παιδιά— θα έχουν ανάγκη από βοήθεια, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). «Δηλαδή 800.000 άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2021», εξήγησε.

Μεταξύ των ευάλωτων αυτών ανθρώπων περιλαμβάνονται 2,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε μια χώρα που σπαράσσεται εδώ και δεκαετίες από αιματηρές συγκρούσεις, κυρίως στο Νταρφούρ, μια τεράστια περιοχή στο δυτικό Σουδάν, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2003 μεταξύ ανταρτών και καθεστώτος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,5 εκατομμυρίων, κυρίως τα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου το Σουδάν φιλοξενεί σχεδόν 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, το 68% των οποίων προέρχεται από το γειτονικό Νότιο Σουδάν, το οποίο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 2011.

Το 2019 ανατράπηκε έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία ο δικτάτορας Ομάρ αλ Μπασίρ, υπό την πίεση των διαδηλωτών. Έκτοτε η χώρα έχει περιέλθει σε οικονομική και πολιτική κρίση. Στις 25 Οκτωβρίου ένα στρατιωτικό πραξικόπημα βύθισε το Σουδάν ακόμη πιο βαθιά στην κρίση.

Εδώ και δεκαετίες οι υποδομές του Σουδάν είναι ελλιπείς, ενώ η χώρα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί τα εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που διαθέτει. Παράλληλα το 2011 τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας βρίσκονταν στο νότιο τμήμα και χάθηκαν μετά τη δημιουργία του Νότιου Σουδάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ