ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καγκελάριος εκλέγεται την Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς - Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης

Γερμανία: Καγκελάριος εκλέγεται την Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς - Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης
Αλλαγή σκύταλης μετά τη μακρά διακυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία AP Photo/Markus Schreiber

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Γερμανίας από τον τρικομματικό συνασπισμό υπό τον Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι ενέκριναν και τυπικά σήμερα, Δευτέρα, την προγραμματική συμφωνία, και ακολουθεί πλέον την Τετάρτη η εκλογή του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ποιοι στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση.

Σε ποσοστό 86% επί συνόλου 61.174 ψηφισάντων από τα 124.000 μέλη, η βάση των Πρασίνων ενέκρινε τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα, όσο και τα πρόσωπα που πρότεινε η ηγεσία για τη στελέχωση των υπουργείων που της αναλογούν.

Στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος, το υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το υπουργείο Οικογένειας με την 'Αννε Σπίγκελ και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

Είχε ήδη προηγηθεί η έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας από Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους -με τον ηγέτη των τελευταίων Κρίστιαν Λίντνερ να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών- και πλέον, μετά και την έγκριση των Πρασίνων, ανοίγει ο δρόμος για να εκλεγεί την Τετάρτη ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία.

Αργότερα, την ίδια ημέρα τα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους από τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Έκπληξη ο υπουργός Υγείας - Οι υπουργοί του SPD

Με μία έκπληξη για τη θέση του υπουργού Υγείας, η οποία ανατίθεται στον επιδημιολόγο Καρλ Λάουτερμπαχ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε νωρίτερα τα στελέχη, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, τα οποία θα αναλάβουν υπουργικό πόστο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Η Νάνσι Φέζερ, μέχρι τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Έσσης, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικογένειας μετά την αποχώρηση της Φραντσίσκα Γκίφαϊ για τον Δήμο του Βερολίνου, θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Η μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και η Κλάρα Σμιτ θα είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Δόμησης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών, σύμφωνα με την Προγραμματική Συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Χουμπέρτους Χάιλ παραμένει υπουργός Εργασίας και θα χειριστεί πρώτα από όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, με τον Βόλφγκανγκ Σμιτ, στενό συνεργάτη του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς, να τον ακολουθεί και στην καγκελαρία ως προσωπάρχης, με τον βαθμό του υπουργού.

Διαβάστε επίσης

Με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας

Η θέση του υπουργού Υγείας, η οποία λόγω της πανδημίας αναδείχθηκε σε κομβικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση, απασχόλησε τα κόμματα του νέου συνασπισμού και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος με τους παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοτικότητα, εμφανιζόταν ως αυτονόητη επιλογή, ωστόσο εντός του κόμματός του φαινόταν να μην έχει την απαραίτητη στήριξη.

Το τελευταίο διάστημα πάντως είχαν δει το φως της δημοσιότητας πολλές δημοσκοπήσεις, οι οποίες αναδείκνυαν τον κ. Λάουτερμπαχ ως καταλληλότερο για τη θέση του υπουργού Υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει βέβαια ο τρόπος με τον οποίο θα ενσωματώσει η νέα κυβέρνηση τις απόψεις του για τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, καθώς ο σοσιαλδημοκράτης καθηγητής επιδημιολογίας ακόμη και χθες το βράδυ ζητούσε γενική υποχρέωση εμβολιασμού και επιβολή lockdown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ