ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Διεθνής κατακραυγή για την καταδίκη της ανατραπείσας ηγέτιδας Σου Κίι

Μιανμάρ: Διεθνής κατακραυγή για την καταδίκη της ανατραπείσας ηγέτιδας Σου Κίι
Η χούντα έχει απαγγείλει εναντίον της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι σειρά κατηγοριών που μπορεί να οδηγήσουν στην καταδίκη της σε ισόβια AP Photo/Peter Dejong, File

Η ανατραπείσα ηγέτιδα και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, καταδικάστηκε από τη χούντα της Μιανμάρ σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για υποκίνηση σε ταραχές και παραβίαση των υγειονομικών κανόνων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ποινή εν συνεχεία μειώθηκε σε δύο έτη, ωστόσο είναι η πρώτη ετυμηγορία σε «μπαράζ» διώξεων που αντιμετωπίζει και μπορεί να οδηγήσουν στην καταδίκη της σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία ανετράπη στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, κατόπιν μίας δίκης-«παρωδία» πυροδότησε διεθνή κατακραυγή.

Σε τετραετή ποινή φυλάκισης -που επίσης μειώθηκε εν συνεχεία στα δύο χρόνια- καταδικάστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Μιανμάρ, Ουίν Μιντ. Αμφότεροι δεν θα οδηγηθούν «προς το παρόν» στη φυλακή· θα εκτίσουν την ποινή τους σε -άγνωστη- τοποθεσία όπου κρατούνται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της χούντας.

Η 76χρονη Σου Κίι, που έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνησή της, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ.

Η χούντα έχει απαγγείλει εναντίον της σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων για παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών, για διαφθορά και εκλογική νοθεία. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκάδες έτη κάθειρξης, αν κριθεί ένοχη για όλες τις κατηγορίες.

Η χούντα στη Μιανμάρ προσπαθεί «να καταπνίξει τις ελευθερίες» φυλακίζοντας την Σου Κίι αντέδρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Κίι βάσει πρόχειρων κατηγοριών αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ» κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσης ότι η «άδικη» καταδίκη της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ συνιστά «προσβολή στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στη Βιρμανία».

«Καλούμε το καθεστώς να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Κίιι και όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αδίκως, κυρίως τους άλλους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Η Σου Κίι δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο, το οποίο δημιουργήθηκε από τον στρατό στην πρωτεύουσα Νιαπιντάου. Στην ακροαματική διαδικασία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων, ενώ πρόσφατα απαγορεύθηκε και στους δικηγόρους της πρώην ηγέτιδας της Μιανμάρ να μιλάνε στον Τύπο.

Υπέρμετρη βία

Ο ΟΗΕ ζήτησε, εν τω μεταξύ, από τη χούντα στη Μιανμάρ να φροντίσει να λογοδοτήσει όποιος χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία εναντίον άοπλων πολιτών, αφού μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν με ένα αυτοκίνητο πάνω σε ομάδα διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν πέντε ανθρώπους.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα όχημα να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών κατά της χούντας χθες, Κυριακή, στη Ρανγκούν, όπως και νεκρούς να κείτονται στο έδαφος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Όσοι ευθύνονται για τη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας εναντίον άοπλων πολιτών πρέπει να λογοδοτήσουν» δήλωσε ο Ραμανάθαν Μπαλακρισνάν, συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγη ώρα αφού συγκεντρώθηκε «μια ομάδα» ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτόν, εκτός από τους πέντε νεκρούς, 15 άλλοι τραυματίστηκαν.

Όπως κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στρατιώτες χτύπησε τους διαδηλωτές από πίσω. Στη συνέχεια οι στρατιώτες άρχισαν να κυνηγούν τους διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας και χτυπώντας κάποιους από αυτούς.

Μερικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και έπεσαν αναίσθητοι.

Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν «μια παράνομη συγκέντρωση» και συνέλαβαν οκτώ διαδηλωτές. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία όμως δεν έκανε λόγο για θανάτους.

Οι διαδηλώσεις κατά της χούντας δεν έχουν σταματήσει παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 10.000 συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής κάθε φωνής αντίστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ