ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ινδία ο Πούτιν «κλείνοντας» αμυντικές συμφωνίες μετά τους S-400

Στην Ινδία ο Πούτιν «κλείνοντας» αμυντικές συμφωνίες μετά τους S-400
Συμφωνία για το πρόγραμμα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας από το 2021 έως το 2030 υπέγραψαν στο Νέο Δελχί Βλαντιμίρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι AP Photo/Manish Swarup

Σειρά εμπορικών και αμυντικών συμφωνιών υπέγραψαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στην Ινδία, μόλις στο δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να ενισχύσει τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς με έναν παραδοσιακό σύμμαχο της Μόσχας, τον οποίο διεκδικεί και η Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη του Πούτιν και αρκετών κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων στο Νέο Δελχί πραγματοποιείται εν μέσω των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης βασικού συμμάχου της Ινδίας.

Νωρίτερα σήμερα, Δεύτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η συμφωνία για την προμήθεια στην Ινδία πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 υλοποιείται παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, όπως είπε, να υπονομεύσουν τη συμφωνία.

Η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια μεγάλη εξαγωγός όπλων προς την Ινδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της. Ένα από τα πιο πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε η Ινδία ήταν το 2018 και αφορούσε την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αξίας μεγαλύτερης των 5 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Χαρς Βαρντχάν Σρίνγκλα, επιβεβαίωσε πως η χώρα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει συστοιχίες των S-400, προσθέτοντας ότι οι παραλαβές θα συνεχιστούν.

O ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα, 28 επενδυτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για τον χάλυβα, τη ναυπηγική βιομηχανία, τον άνθρακα και την ενέργεια.

Εξαιτίας της αγοράς των S-400 η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία CAATSA, η οποία τιμωρεί την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει λάβει επί του παρόντος κάποια απόφαση για την Ινδία.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών που είχε στο Νέο Δελχί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ινδία συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στο έδαφος της Ινδίας, όσο και στο έδαφος της Ρωσίας, και προτίθενται να αναπτύξουν την συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά το πέρας των συνομιλιών αναφέρεται ότι Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν συμφωνία για το πρόγραμμα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας από το 2021 έως το 2030.

Ο Ινδός πρωθυπουργός από πλευράς του δήλωσε ότι «η σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας είναι πραγματικά ένα μοναδικό και αξιόπιστο μοντέλο».

Ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και τρομοκρατία

Κατά τις συνομιλίες τους οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι εστίασαν στην ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι εξέφρασαν τη σθεναρή τους προσήλωση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και εκδηλώσεις, ώστε να μην μετατραπεί το Αφγανιστάν σε «ήρεμο λιμάνι» της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό, ενώ αποφάσισαν να διευρύνουν την συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν νωρίτερα φέτος έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί και τη Μόσχα, ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι επίσης ένας αγώνας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι «από την άποψη αυτή, ανησυχούμε για τις εξελίξεις της κατάστασης στο Αφγανιστάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ