Καθοριστική «αναμέτρηση» Μπάιντεν - Πούτιν την Τρίτη για την Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Αντιμέτωπος με την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι ενδεχόμενη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες και ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη πρόκειται να έλθει ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πολυαναμενόμενη συνομιλία των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας αύριο, Τρίτη. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαρακτηρίζει, παραμονή της συνομιλίας, «αρκετά θλιβερές» τις διμερείς σχέσεις, φθάνοντας να μιλήσει για «κόπρο του Αυγεία» που δύσκολα μπορεί να καθαρίσει...
Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνομιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της επαπειλούμενης ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανιας, στα σύνορα της οποίας έχει συγκεντρωθεί ισχυρή ρωσική στρατιωτική δύναμη.
Παραμονή της συνομιλίας, ο Λευκός Οίκος έδωσε το στίγμα του: Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν οικονομικά μέτρα και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς όμως να φτάσουν μέχρι την άμεση στρατιωτική απάντηση.
«Εάν κινηθεί ο Πούτιν, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους συμμάχους μας» στην ανατολική Ευρώπη για «περισσότερους στρατιώτες, δυνατότητες και ασκήσεις» και «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο ίδιος άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν μία άμεση στρατιωτική απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι προκρίνει, εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, έναν «συνδυασμό» πολλών στοιχείων: Τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, την επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και «την ουσιαστική αύξηση της στήριξης και των δυνατοτήτων των συμμάχων μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε.
Έτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερώσει νωρίτερα τους δημοσιογράφους εν όψει της επικοινωνίας των δύο ηγετών, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να δώσουν μία ισχυρή απάντηση, στην περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατόπιν αυτής, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πολιτική των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί υποψήφια μέλη, όταν είναι έτοιμα.
Ο Ζελένσκι -με τον οποίο θα έχει συνομιλία εντός των επόμενων ημερών και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν- ανέφερε από την πλευρά του ότι στη συνομιλία που είχε με τον Μπλίνκεν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν «την κοινή και συντονισμένη δράση τους».
«Ευγνωμονούμε τις ΗΠΑ, στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, για τη συνεχιζόμενη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Τίποτα [δεν θα αποφασιστεί] για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο επίσης να μιλήσει σήμερα με Ευρωπαίους συμμάχους του των ΗΠΑ εν όψει της αυριανής επικοινωνίας του με τον Πούτιν.
Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει απόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως διαθέτει την ικανότητα να το κάνει, επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα επιβάλλουν ουσιαστικές συνέπειες για επιβλαβείς ενέργειες.
Ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιστρέψει στις συνομιλίες μέσω διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Μινσκ.
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» είναι χρήσιμη και δεν θα λειτουργήσει με αυτή τη λογική.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει με τον Πούτιν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ρωσία: «Κόπρος του Αυγεία»
Πλήθος ζητημάτων έχουν συσσωρευθεί στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ και το να καθαρίσεις την «κόπρο του Αυγεία» μέσα σε μερικές ώρες συνομιλιών είναι αμφίβολο, δήλωσε εν τω μεταξύ την παραμονή της συνομιλίας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη του στη ρωσική τηλεόραση.
«Είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς πρόοδο από τις συνομιλίες. Έχουμε μια τόσο τεράστια κόπρο του Αυγεία αυτή τη στιγμή στις διμερείς μας σχέσεις, που να την καθαρίσεις μέσα σε λίγες ώρες συνομιλιών είναι αμφίβολο» δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα καταφέρουν να μεταφέρουν ο ένας στον άλλον τις ανησυχίες τους, να τις διατυπώσουν με σαφήνεια ο ένας στον άλλον και να ανταποκριθούν σ’ αυτές» προσέθεσε.
Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση των διμερών σχέσεων ως «αρκετά θλιβερή», ενώ επισήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών θα διαρκέσουν αρκετή ώρα.
Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού διευκρίνισε ότι συνάντηση θα γίνει με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης και πως θα μεταδοθούν ζωντανά τα πρώτα πλάνα, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα τις συνάντησης της Γενεύης, σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων και φυσικά για την ένταση γύρω από την Ουκρανία που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Ο ίδιος παράλληλα υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας, αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να είναι μονομερείς -«εγγυήσεις υπάρχουν μόνο και από τις δύο πλευρές», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι αυτό που η Ρωσία θεωρεί ως υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της και οι μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα χρειάζεται από τη Δύση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές, νομικές εγγυήσεις για το ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς όπως και ότι ορισμένοι τύποι οπλικών συστημάτων δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στη γραμμή του μετώπου
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, στην περιοχή του Ντονέτσκ, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης με τη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι σχεδιάζει εισβολή στη χώρα του.
«Με τιμά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα, σας ευχαριστώ που προστατεύετε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ζελένσκι στην περιοδεία του σε θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.
Στα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι, με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, βαδίζει μαζί με στρατιώτες στα χαρακώματα.
«Με ανθρώπους σαν εσάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε, απονέμοντας μετάλλια και δίνοντας δώρα στους στρατιώτες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.