ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου από τις ΗΠΑ - Η άμεση απάντηση της Κίνας

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου από τις ΗΠΑ - Η άμεση απάντηση της Κίνας
Kανένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν θα παρευρεθεί στους Αγώνες, αλλά οι Αμερικανοί αθλητές θα μπορούν να διαγωνιστούν κανονικά. AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αποφάσισε η κυβέρνηση Μπάιντεν προκαλώντας την άμεση αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον.

Αυτό σημαίνει ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν θα παρευρεθεί στους Αγώνες, αλλά οι Αμερικανοί αθλητές θα μπορούν να διαγωνιστούν κανονικά.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, καμία επίσημη αντιπροσωπεία δεν θα σταλεί στους αγώνες λόγω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης προειδοποίησαν για «σθεναρή απάντηση της Κίνας» αν οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες ξεκινήσουν μποϊκοτάζ.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ την απέρριψε κάνοντας λόγο για «προσχηματική πράξη» και «πολιτική χειραγώγηση» που «δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στην επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων».

«Καμία πρόσκληση δεν έχει δοθεί σε πολιτικούς των ΗΠΑ, επομένως αυτό το "διπλωματικό μποϊκοτάζ" έρχεται απλώς από το πουθενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιού Πενγκγιού, στο πρακτορείο Reuters σε απάντηση μέσω email σε αίτημα για σχολιασμό της ανακοίνωσης των ΗΠΑ.

«Μια τέτοια προσχηματική πράξη είναι απλώς μια πολιτική χειραγώγηση και μια σοβαρή διαστρέβλωση του πνεύματος του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θα νοιαζόταν για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν ή όχι, και δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ