ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν με στρατιώτες και ελικόπτερα Απάτσι την παρουσία τους στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν με στρατιώτες και ελικόπτερα Απάτσι την παρουσία τους στο Ιράκ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) και ο Ιρακινός ομόλογός του Χαλίντ Αλ Ομπεϊντί (Khalid al-Obeidi) παρακολουθούν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών τους, στην άφιξη του Κάρτερ στο υπουργείο Άμυνας στη Βαγδάτη, την Τρίτη 18 Απριλίου 2016 REUTERS/Stringer

Οι ΗΠΑ θα στείλουν περίπου 200 στρατιώτες τους στο Ιράκ και ελικόπτερα Απάτσι (Apache), στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο Associated Press (AP).

Η απόφαση πάρθηκε από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) και αποσκοπεί στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ουάσιγκτον στο Ιράκ σε 4.087 στρατιώτες.

Η νέα αυτή ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS σχεδιαζόταν εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ως επί το πλείστον, η αποστολή θα αποτελείται από άντρες των ειδικών δυνάμεων, που ήδη συνδράμουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Οι υπόλοιποι θα είναι εκπαιδευόμενοι και μέλη των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το AP σχολιάζει πως η στήριξη του αμερικανικού στρατού έχει ως στόχο να βοηθήσει στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης (Mosul) στο βόρειο Ιράκ και της Ράκκα (Raqqa) στην ανατολική Συρία, που αποτελούν προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ιράκ σε συμβουλευτικό επίπεδο στη γραμμή του μετώπου. Τα πολεμικά ελικόπτερα Apache θεωρούνται σημαντική ενίσχυση για την έφοδο στη Μοσούλη.

Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ (Ash Karter) είπε ότι θα στείλει επιπλέον συστοιχίες πυράυλων στο ίδιο πλαίσιο βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ