ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός πληροφοριοδότης: Χιλιάδες σύμμαχοι εγκαταλείφθηκαν στο Αφγανιστάν - Προτεραιότητα σε ζώα

Βρετανός πληροφοριοδότης: Χιλιάδες σύμμαχοι εγκαταλείφθηκαν στο Αφγανιστάν - Προτεραιότητα σε ζώα
Στο έλεος των Ταλιμπάν άφησε η Βρετανία πολλούς από τους συμμάχους της στο Αφγανιστάν, τους οποίος εγκατέλειψε στη χώρα μετά την εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, όπως ισχυρίστηκε σήμερα, Τρίτη, πληροφοριοδότης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, με εντολή Τζόνσον δόθηκε προτεραιότητα στη διάσωση ζώων καταφυγίου φιλανθρωπικής οργάνωσης (AP Photo/Shekib Rahmani)

Στο έλεος των Ταλιμπάν άφησε η Βρετανία πολλούς από τους συμμάχους της στο Αφγανιστάν, τους οποίος εγκατέλειψε στη χώρα μετά την εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, όπως ισχυρίστηκε σήμερα, Τρίτη, πληροφοριοδότης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, με εντολή Τζόνσον δόθηκε προτεραιότητα στη διάσωση ζώων καταφυγίου φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο Ραφαήλ Μάρσαλ, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, τόνισε ότι χιλιάδες εκκλήσεις για βοήθεια που είχαν σταλεί μέσω email μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου δεν είχαν διαβαστεί. Ο Μάρσαλ υπολόγισε ότι μόνο το 5% των Αφγανών υπηκόων που υπέβαλαν αίτηση διαφυγής στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε βοήθεια. Μάλιστα, όπως είπε, κάποια στιγμή, ήταν το μόνο άτομο που παρακολουθούσε τα εισερχόμενα μηνύματα.

«Συνήθως υπήρχαν πάνω από 5.000 αδιάβαστα email στα εισερχόμενα ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις αρχές Αυγούστου», έγραψε στην Επιτροπή Επιλογής Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία ερευνά τη χαοτική αποχώρηση της Βρετανίας από το Αφγανιστάν. «Αυτά τα email ήταν επείγοντα και εξέφραζαν απόγνωση. Πολλοί ζητούσαν να σωθούν τα παιδιά τους».

Όπως είπε, κάποιοι από αυτού που έμειναν πίσω, σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν.

Σε μια εμπρηστική δήλωση, μάλιστα, ο Μάρσαλ ισχυρίστηκε πως Βρετανοί αξιωματούχοι ξόδεψαν χρόνο και ενέργεια για να κανονίσουν την εκκένωση σχεδόν 200 σκύλων και γατών από ένα καταφύγιο ζώων στην Καμπούλ που διηύθυνε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δόθηκε σχετική εντολή στο προσωπικό του υπουργείου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να δώσουν προτεραιότητα στην εκκένωση των ζώων του καταφυγίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές Βρετανών στρατιωτών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ο ισχυρισμός αυτός είναι «απολύτως ανοησία». «Νομίζω ότι η Επιχείρηση Pitting για την αερομεταφορά 15.000 ανθρώπων από την Καμπούλ, με τον τρόπο που την κάναμε τον καλοκαίρι, ήταν ένα από τα εξαιρετικά στρατιωτικά επιτεύγματα των τελευταίων περίπου 50 ετών».

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε πως τα ζώα του καταφυγίου έφυγαν από το Αφγανιστάν με ιδιωτικό ναυλωμένο αεροπλάνο το οποίο έλαβε άδεια από Βρετανούς αξιωματούχους.

Η Βρετανία κατάφερε να μεταφέρει αεροπορικώς 15.000 ανθρώπους έξω από τη χώρα μέσα σε δύο εβδομάδες και η κυβέρνηση λέει ότι έκτοτε έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.000 άλλους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ένα σχέδιο επανεγκατάστασης στο Αφγανιστάν που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο με στόχο να φέρει άλλους 20.000 ανθρώπους στη Βρετανία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος μετατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης μετά την κρίση, υπερασπίστηκε τις πράξεις του.

Ο Τομ Τουγκενχατ, ένας συντηρητικός βουλευτής που ηγείται της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι η μαρτυρία του Μάρσαλ «εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών». Η επιτροπή πρόκειται να εξετάσει ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών αργότερα την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ