ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν - Πούτιν: Τηλεδιάσκεψη δύο ωρών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Μπάιντεν - Πούτιν: Τηλεδιάσκεψη δύο ωρών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία
Αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία στο ζήτημα της Ουκρανίας ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ρώσο ομόλογό του EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησαν για περίπου δύο ώρες σε μια ασφαλή βιντεοκλήση, σε μία τηλεδιάσκεψη που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και για τους δύο ηγέτες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αποτελούν μια διπλωματική προσπάθεια υψηλού διακυβεύματος για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος είχε διαρρεύσει νωρίτερα ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «επιβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» προς τον ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τη συζήτηση των δυο ηγετών, ο Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των ΗΠΑ αλλά και των ευρωπαίων συμμάχων, για την κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας.

«Έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.

«Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους. Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», καταλήγει η ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.

Οι συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν - Πούτιν ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10, ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντηση δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η οποία προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ