ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός- Βραζιλία: Δεν θα ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους ξένους ταξιδιώτες

Κορωνοϊός- Βραζιλία: Δεν θα ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους ξένους ταξιδιώτες
Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 616.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της AP Photo

Όσοι ταξιδιώτες επισκέπτονται την Βραζιλία δεν θα χρειάζεται να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου δεν δέχθηκε την πρόταση του βραζιλιάνικου φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης.

«Δεν γίνεται να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, να επιβάλλουμε περιορισμούς (…). Η επιστήμη ξέρει ήδη πως τα εμβόλια δεν αποτρέπουν εντελώς τη μετάδοση του ιού», είπε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, έπειτα από συνεδρίαση των συναρμοδίων υπουργών στην βραζιλιάνικη προεδρία υπό τον αρχηγό του κράτους.

Πάντως αυτός ο τελευταίος είπε πως επειδή τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι ακόμη άγνωστα, η Βραζιλία θα ζητεί οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες να «τίθενται σε καραντίνα για πέντε ημέρες»–άλλη σύσταση της ANVISA, του φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, κι αφού υποβάλλονται σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα, οι «ξένοι που έρχονται για τουρισμό θα μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της υπέροχης Βραζιλίας μας», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες, απαιτείτο απλά να προσκομίζεται βεβαίωση πως οι ξένοι ταξιδιώτες είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπολσονάρου εναντίον του υγειονομικού διαβατηρίου, ο κ. Κεϊρόγκα έκρινε πως «μερικές φορές είναι προτιμότερο να χάσεις τη ζωή σου παρά την ελευθερία σου». «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολεμική, αλλά πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα» που έχουν τεράστια «σημασία», επέμεινε.

Μετά τη δημοσιοποίηση των συστάσεων της ANVISA χθες Τρίτη, ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος έχει πει πως δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, απέρριψε την ιδέα του υγειονομικού διαβατηρίου που εισηγήθηκε ο φορέας.

«Ρωτάμε, γιατί υγειονομικό διαβατήριο; Τι είναι αυτό το λουρί που θέλουν να περάσουν στον βραζιλιάνικο λαό; Κι η ελευθερία μας; Προτιμώ να πεθάνω παρά να μου στερήσουν την ελευθερία μου», είπε.

Η ANVISA συνέστησε να ζητείται πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 από τους ξένους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βραζιλία, καθώς έχουν πλέον επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έξι κρούσματα της Όμικρον, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση τουριστών ενόψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές σε τουλάχιστον 20 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, ανάμεσά τους στη Σαν Πάουλου και στη Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν, προληπτικά, τους εορτασμούς για το νέο έτος.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 616.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ