ΚΟΣΜΟΣ

Σαγράδα Φαμίλια: «Εγκαίνια» για τον δεύτερο ψηλότερο πύργο

Σαγράδα Φαμίλια: «Εγκαίνια» για τον δεύτερο ψηλότερο πύργο
H πανδημία έχει καθυστερήσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτού του πανύψηλου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος Twitter/sagradafamilia

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 2005, η Σαγράδα Φαμίλια υποδέχεται περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Ο Αντόνιο Γκαουντί ξεκίνησε να εργάζεται στο πρότζεκτ το 1883 και η εμβληματική εκκλησία της Βαρκελώνης αναμένεται να πάρει την τελική της μορφή σχεδόν ενάμιση αιώνα έπειτα από την έναρξη της κατασκευή της.

Ο Τζόρντι Φαουλί είναι ο έβδομος αρχιτέκτονας της εμβληματικής Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης, από τότε που ο Αντόνιο Γκαουντί άρχισε να εργάζεται στη βασιλική το 1883 και αναμενόταν να επιβλέπει την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο, η πανδημία έχει καθυστερήσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτού του πανύψηλου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή για σχεδόν 140 χρόνια, και δεν είναι πλέον σαφές εάν ο Φαουλί θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος όταν ολοκληρωθεί.

«Θα ήθελα να είμαι εδώ για πολλά ακόμη χρόνια, φυσικά, αλλά αυτό είναι στα χέρια του Θεού» λέει ο Φαουλί, 62 ετών.

Ήταν μόλις 31 ετών όταν εντάχθηκε στην αρχιτεκτονική ομάδα ως ντόπιος το 1990, ίδια ηλικία με τον Γκαουντί όταν ο καινοτόμος Καταλανός αρχιτέκτονας άρχισε να χτίζει το σπουδαιότερο έργο του στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα έργο που θα χρειαζόταν τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του.

«Όταν έφτασα, χτίστηκαν μόνο τρεις από αυτές τις κολώνες και ήταν μόνο 10 μέτρα (33 πόδια) ύψος», εξηγεί από έναν ημιώροφο στον κεντρικό σηκό.

«Είχα την τύχη να σχεδιάσω και να δω την κατασκευή ολόκληρου του εσωτερικού, μετά το σκευοφυλάκιο και τώρα τους κύριους πύργους».

Όταν ολοκληρωθεί, ο περίτεχνος καθεδρικός ναός που σχεδιάστηκε από τον Γκαουντί θα έχει 18 πύργους, ο ψηλότερος από τους οποίους θα φτάνει τα 172 μέτρα στον αέρα.

Ο δεύτερος ψηλότερος πύργος, ύψους 138 μέτρων και αφιερωμένος στην Παναγία, θα εγκαινιαστεί επίσημα σήμερα, με τη φωταγώγηση του γιγαντιαίου άστρου 5,5 τόνων να στέφει το υψηλότερο σημείο του. Το αστέρι είναι επτά μέτρα από άκρη σε άκρη και θα φωτιστεί σήμερα, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Ισπανία γιορτάζει την Άμωμη Σύλληψη.

Φέτος υπήρξαν μόλις 764.000 επισκέπτες και δεδομένου ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές των πιστών και από το αντίτιμο εισόδου που πληρώνουν οι τουρίστες, ο στόχος της ολοκλήρωσης του έργου έως το 2026 για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί, δείχνει να απομακρύνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ