Κορωνοϊός - ΕΕ: 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια θα παρασκευαστούν το 2022
Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτοντας τις κυβερνήσεις υπ’ατμόν για επίσπευση των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε πολλές χώρες, η ΕΕ ανακοίνωσε πως το 2022, πρόκειται να παρασκευαστούν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια εντός της Ένωσης.
Όπως δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων στην ΕΕ αναμένεται να παρασκευάσουν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού τον ερχόμενο χρόνο, από μια συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια.
Οι χώρες της ΕΕ χορηγούν αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου έχοντας ολοκληρώσει την χορήγηση των δύο πρώτων δόσεων σε σχεδόν το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, ενώ στην Αφρική μόνο το 7% έχει ανοσοποιηθεί απέναντι στον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΕ.
«Θα παράξουμε στην Ευρώπη πολλά περισσότερα από όσα χρειάζονται», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο μπλοκ δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τον στόχο του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού γιατί η ΕΕ παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται η ίδια.
Ο αξιωματούχος ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις ποσότητες που θα παρασκευάσει η κάθε εταιρεία.
Οι μεγαλύτεροι παρασκευαστές εμβολίων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής είναι οι Pfizer Inc και BioNTech.
Άλλοι παρασκευαστές εμβολίων με μονάδες στην ΕΕ είναι οι AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.
Η Novavax έχει επίσης δυνατότητες παραγωγής στην ΕΕ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ εκτιμά πως το 2022 η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 θα ξεπεράσει τις 20 δισεκατομμύρια δόσεις επικαλούμενος την αυξανόμενη ικανότητα των Κινέζων και ρώσων παρασκευαστών εμβολίων.
ΠΟΥ: Σε 57 χώρες η μετάλλαξη Όμικρον
Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα του Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».
Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ' αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορωνοϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας».