ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμό 9 Ρίχτερ φοβούνται οι Ιάπωνες ειδικοί

Σεισμό 9 Ρίχτερ φοβούνται οι Ιάπωνες ειδικοί
Reuters

Μετά το διπλό χτύπημα μεγα-σεισμών στην Ιαπωνία, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο υπολογίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 98% για έναν σεισμό πάνω από τα 8,5 Ρίχτερ, τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ιαπωνία πρέπει να προετοιμαστεί για ένα χτύπημα ανάλογο με αυτό του 1923, όταν σεισμός 8,9 Ρίχτερ είχε προκαλέσει το θάνατο 142,800 ανθρώπων.

Από την πλευρά τους, οι σεισμολόγοι της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θεωρούν ότι υπάρχει 70% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εντείνονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων

Οι υπηρεσίες διάσωσης εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στο χωριό Μινάμι-Ασο, το οποίο επλήγη από κατολίσθηση μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν τη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο νησί Κιούσου, και στη συνέχεια εκατοντάδες μετασεισμοί, προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000, οι 208 μεταξύ αυτών σοβαρά.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγνοούνται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να τους εντοπίσουμε».

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το νομό Κουμαμότο και ορισμένους από τους γειτονικούς νομούς, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση και πέρασαν μια ακόμη νύχτα σε πρόχειρα καταφύγια και προσωρινά καταλύματα.

Περίπου 25.000 στρατιώτες, πυροσβέστες, γιατροί και διασώστες μετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή, όπου δεκάδες χωριά είδαν τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια τους με τα όμορφα λαμπιρίζοντα τούβλα να καταρρέουν ή να παρασύρονται από τη λάσπη και τα βράχια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ