ΚΟΣΜΟΣ

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού η Γερουσία των ΗΠΑ - «Κατάχρηση εξουσίας από τον Μπάιντεν»

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού η Γερουσία των ΗΠΑ - «Κατάχρηση εξουσίας από τον Μπάιντεν»
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού AP Photo/J. Scott Applewhite

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού που υπέβαλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχτηκε η Γερουσία των ΗΠΑ.

Όλοι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και δύο των Δημοκρατικών που αντιπροσωπεύουν συντηρητικές πολιτείες, ψήφισαν υπέρ του κειμένου που βάζει στο στόχαστρο το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με το οποίο υποχρεώνει τους υπαλλήλους των εταιρειών με πάνω από 100 εργαζομένους σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Το μέτρο –η εφαρμογή του εμποδίζεται προσώρας από την αμερικανική δικαιοσύνη– προκάλεσε αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού και σύσσωμο το Ρεπουμπλικανό κόμμα.

«Ο παράλογος υποχρεωτικός εμβολιασμός (κατ’ εντολή) του προέδρου Μπάιντεν αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», είπε δίνοντας τον τόνο ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος, όπως και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, δηλώνει υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Αυτό που είναι σαφές είναι πως τάσσομαι εναντίον κάθε υποχρεωτικού εμβολιασμού που επιβάλλεται από το κράτος και ιδιωτικές εταιρείες», είπε εξάλλου μετά την ψηφοφορία ο Τζο Μάντσιν, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας, ένας από τους δύο αιρετούς των Δημοκρατικών που υποστήριξαν την πρωτοβουλία.

Το κείμενο πάντως έχει μηδενικές πιθανότητες να προχωρήσει: θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών, προτού διαβιβαστεί στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν, που μπορεί σε αυτή την περίπτωση να προβάλει το βέτο του.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου μπρα ντε φέρ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους αιρετούς, πόλεις αποφασίζουν να επιβάλουν μόνες τους τον εμβολιασμό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα είναι προσεχώς υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Με πάνω από 790.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ