ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων Μπάιντεν: Επικοινωνία με Ζελένσκι και τους «Εννέα του Βουκουρεστίου»

«Πυρετός» διαβουλεύσεων Μπάιντεν: Επικοινωνία με Ζελένσκι και τους «Εννέα του Βουκουρεστίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την διατλαντική ασφάλεια (AP Photo/Charlie Riedel)

Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι διάχυτοι. Μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν θα επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του  Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπου θα τους ενημερώσει για τις συνομιλίες.

Οι εντάσεις και οι διπλωματικές πιέσεις αυξάνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια επίθεση στη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απωθήσει τις, όπως καταγγέλλει, απειλές εισβολής από την Ρωσία.

Μετά την επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου, που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, για να τους συνοψίσει τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, να ακούσει τις απόψεις τους για την σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την διατλαντική ασφάλεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.

Η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του θα γίνει μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο πρώτος στον Ρώσο πρόεδρο για κυρώσεις «όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ» στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

«Ήμουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της δίωρης συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Αν και απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο επίσης χθες ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη των χωρών μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν από την πλευρά του υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ρωσίας «να προστατεύσει την ασφάλειά της», κρίνοντας ότι θα ήταν «εγκληματικό» να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα σύνορά της χωρίς να αντιδράσει.

Κατά την συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν ζήτησε κυρίως «την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων», που θα εμποδίζουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ